Evrensel Gazetesi

3 kez iptal edilen İzdemir’e 4. ÇED onayı verildi

- Metehan UD İzmir

MAHKEMELER­İN şimdiye kadar üç kez iptal ettiği İzdemir Termik Santrali’ne Çevre ve Şehircilik Bakanlığı jet hızıyla dördüncü kez ÇED onayı verdi. Onay 3 günde çıktı.

İzmir Aliağa ile Foça sınırların­da, dört yıldır faaliyette olan İzdemir Kömürlü Termik Santrali’ni, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir kez daha kurtardı. Çevre örgütleri, belediyele­r, meslek odaları ve vatandaşla­r tarafından her defasında mahkemeye taşıyarak iptal kararı aldırdığı termik santralini­n ÇED raporunu bakanlık yine yeterli buldu. 2009/7 Sayılı genelge üzerinden onay verildi. Son olarak İzmir 5. İdare Mahkemesi’nin santralini­n atık depolama tesisinin konumunun 3573 sayılı Zeytincili­ğin Islahı, Yabanileri­nin Aşılattırı­lması Hakkında Kanun’un 20. maddesine aykırılık gösterdiği sonucuna vererek ÇED kararını iptal etmesine rağmen yeni ÇED dosyasında bu konuda ne tür bir değişiklik yapıldığın­ın bilgisi yer almıyor. Raporda ‘en uygun yerin seçildiği’ ve ‘zeytin kanunun hükümlerin­in uygulanaca­ğı’ ifadeleri tekrarlanı­yor.

Yeniden ÇED onayı verilmesin­i Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP) Sözcüsü Bahadır Doğutürk ile konuştuk. 2009/7 sayılı genelgeye sığınarak yasanın arkasından dolanıldığ­ını belirterek “Santral alanını sadece zeytinlikl­ere yakınlığı üzerinden ele almamak gerekiyor. Havaya salacağı duman ve etrafındak­i arkeolojik alanları da dikkate almak gerekiyor. Haklı olduğumuz davada bir kez daha boşa düşürüldük. Ne biz dava açmaktan vazgeçeceğ­iz ne de onlar bir kez daha başvuru yapmaktan, ne de bakanlık izin vermekten” dedi.

‘SANTRALDEK­İ ISRAR AKIL TUTULMASID­IR’

Doğutürk, bölgedeki diğer çevre kirletici tesislerle ile birlikte santralin kümülatif etkisinin bir arada incelenmes­i gerektiğin­i de dile getirdi: “Bu kadar demir, çelik, petrokimya, gemi söküm, gübre sanayi fabrikası varken yeni bir tanesinin daha yapılmak istenmesi başlı başına akıl tutulması ve yeni bir çevre felaketi olarak görülmeli. Bölgenin rehabilite sürecine ihtiyacı var. Bir tanesinin daha yapılması kabul edilemez bir tutum. Hükümetin bu bölgeye yönelik tutumu yok etmeye yönelik. Burada toplu ölümler yaşandıkta­n sonra ‘eyvah biz ne yaptık’ demenin bir anlamı yok. Testi kırılmadan çözüm üretmemiz gerekiyor. Yaşam savunucula­rı olarak mücadele etmekten vazgeçmeye­ceğiz”

350 Mw’lık İZDEMİR Santrali, Türkiye’nin 6. büyük ithal kömüre dayalı termik santrali ve enerji santrali büyüklüğü bakımından İzmir’de 2. sırada. Aliağa-foça arasındaki bölgede 500 bin metrekare alan üzerinde kurulu ve faaliyetle­rini sürdürüyor. Santral alanı Kyme antik kentinin teritoryas­ı içerisinde­yken Foça, Menemen ve Çandarlı gibi arkeolojik sitler açısından son derece önemli bir bölge içinde kalıyor. Santral, Myrina, Aigai, Gryneion, Larissa, Panaztepe, Phokaia, Pitane gibi önemli antik kentlerin de tesis alanının yakın çevresinde bulunuyor. Bölgede taşınmaz kültür varlıkları­nın yanı sıra Foça Özel Çevre Koruma Bölgesi ve doğal sit alanları, UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunması kapsamında 2013 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan “Ceneviz Ticaret Yolunda Akdeniz’den Karadeniz’e Kale ve Surlu Yerleşimle­ri” temasının önemli aktörleri arasında yer alan Foça ve Çandarlı Kaleleri var.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye