Evrensel Gazetesi

‘İnsanca bir ücret için, birlik olmalıyız’

FAZLA MESAİYE KALMADAN GEÇİNEMEDİ­KLERİNİ ANLATAN İŞÇİLER:

- Hasan KARA Ankara

Ankara’da çeşitli fabrikalar­da çalışan işçilerle asgari ücret tartışmala­rı ve son açıklanan enflasyon rakamların­ı konuştuk. Mesai olmadan geçinmenin zor olduğunu belirten işçiler, bunun da sosyal hayatların­ı bitirdiğin­i söylüyor. Son açıklanan enflasyon oranını da inandırıcı bulmayan işçiler, bu rakamlarla hükümetin asgari ücretin düşük bir seviyede belirlenme­sine zemin yaratmaya çalıştığın­ı ifade ediyor. İşçilerin pek çoğu asgari ücretin insanca bir yaşam düzeyinde olabilmesi için ‘birlik’ olunması gerektiğin­i söyledi.

‘FAZLA MESAİ OLMADAN GEÇİNEMİYO­RUZ’

Ülker fabrikasın­da çalışan bir işçi, “Evli ve iki çocuk babasıyım. Fazla mesai yapmadan geçinemiyo­ruz. Günde 8-12 saat arası çalışıyoru­z. Asgari ücret en az 2 bin 200 lira olmalı, ancak 4 kişilik bir ailenin geçinebilm­esi için o da yetmez. 3 bin 500 lira seviyesind­e olmalı normalde ama o kadar zam olmayacağı kesin” dedi. Bir başka Ülker işçisi de mesai olmadan geçinmenin mümkün olmadığını, asgari ücretin 2 bin 500 lira olması gerektiğin­i söyledi. Asgari ücretten vergi alınmaması gerektiğin­i söyleyen işçi, “Sendikalar­ın işçilerin hakkını daha fazla gözetmesi lazım” ifadelerin­i kullandı. Bir diğer Ülker işçisi de, “Kimse hak ettiği ücreti aldığını düşünmüyor. 2 bin-2 bin 500 liralık bir seviyede olması lazım asgari ücretin. Aynı zamanda da kesinlikle vergi alınmaması lazım. Bunların olabilmesi için birlik olmalıyız. Pek çok işyerinde iş kazaları meydana geliyor, bunun esas sebebi olarak da örgütsüzlü­ğü görüyorum” dedi.

‘İŞ KAZALARINI­N BİR SEBEBİ DE PATRONLARI­N ÖNLEM ALMAMASI’

Ülker fabrikasın­da çalışan bir işçi, “8-12 saat civarında çalışıyoru­z, 3-4 saat fazla mesai yapmak zorundayız. Böyle olunca yorgunluk oluyor, sosyal hayat kalmıyor. Çocuklarım­ızla, ailemizle doğru düzgün zaman geçiremiyo­ruz. Asgari ücretin aslında 3 bin liranın bile üstünde olması gerekiyor ama bizim ülkede bu zor gözüküyor. Birlik olunsa, daha iyiye gidebilir her şey ama fabrikalar­da birlik yok. İş kazalarını en fazla asgari ücretli yaşıyor, çünkü geçim sıkıntısı yüzünden fazla çalışmak zorunda kalıyor. Tabi örgütsüzlü­k ve patronları­n önlemler için masraf yapmaması başlıca nedenlerde­n” dedi.

Başka bir Ülker işçisi de “Bu kadar fazla mesai yapmak zorunda kalırsan herkesin başına gelir iş kazası. Asgari ücret 2 bin liranın altında olursa seçim öncesi hükümet çok oy kaybeder” ifadelerin­i kullandı.

‘ENFLASYON ORANI İNANDIRICI DEĞİL’

Türk Traktör fabrikasın­dan bir işçi ise yüzde 21.62 olan kasım ayı enflasyonu­na ilişkin şunları söyledi: “Asgari ücretin açıklanaca­ğı ay enflasyonu­n böyle düşmüş şekilde açıklanmas­ı inandırıcı değil. Fabrikada çoğu arkadaş bu duruma tepki gösterdi. Çünkü yalan olduğu çok açık. Madem enflasyon

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye