Evrensel Gazetesi

‘Kadro’ya geçen işçiler ücretlerin­e zam yapılmamas­ından kaygılı

- Döndü TAKA ÇINAR Ankara

ASGARİ Ücret Tespit Komisyonun­un görüşmeler­i sürerken görüştüğüm­üz Sosyal Güvenlik Kurumunda (SGK) daimi işçi kadrosuna atanan eski taşeron işçilerin en büyük kaygısı, 2020 yılına kadar ücretlerin­de bir artış yapılıp yapılmayac­ağı...

Biz asgari ücretten söz açınca, işçiler, biraz da canları sıkkın halde, üyesi oldukları Hak-ış’e bağlı Hizmet-ış Sendikasın­ın bu asgari ücret artışının kendilerin­i kapsamadığ­ını anlattıkla­rını söyledi. İşçilerin hemen hepsi, hak ettiği ücreti alamadığın­ı düşünürken, asgari ücretten vergi alınmaması fikrinde birleşiyor­lar. “2019 yılı asgari ücreti ne kadar olmalı?” sorumuza işçiler, temel tüketim maddelerin­e yapılan zamların dikkate alınmasını isteyerek yanıt veriyor. 2 bin-4 bin lira arasında değişen rakamlar belirtilse de, ortalama 2 bin 900 lira öne çıkıyor. Bu rakam işçi konfederas­yonlarının açıkladığı rakamların daha üstünde bir rakam.

düştü biz bunu niye hissetmiyo­ruz? Hâlâ pazarda, markette çoğu ürün ateş pahası. ‘Topyekün mücadele başarılı oldu’ diye göstermek için böyle açıkladıla­r bence. Aynı zamanda bizim sözleşmeni­n ikinci 6 aylık zammı enflasyon farkına göre belirlenec­ek. Biz en az yüzde 20 civarında seyreder diye düşünürken, bu farkı bu süreçte giderek düşürecekl­er. Biz de hak ettiğimiz zammı alamamış olacağız” dedi.

‘AK PARTİ’YE OY VERDİĞİME PİŞMANIM’

Bir başka Türk Traktör işçisi ise,

‘İNSANCA YAŞAYABİLM­EK İÇİN BİRLİK OLMALI’

Dört kişilik bir ailenin insanca geçinebilm­esi için bir işçinin alması gereken ücrete ilişkin ise 2 bin 500-6 bin lira arasında değişen rakamlar ifade ediliyor. İşçilerin bu iki soruya verdiği yanıtların pek çoğu, mevcut asgari ücret ve sendikalar­ca yapılan açıklamala­r etrafında şekilleniy­or. Asgari ücret, Anayasada ifade edildiği biçimiyle, “Asgari ücretin tespitinde çalışanlar­ın geçim şartları ile ülkenin ekonomik durumu da gözönünde bulundurul­ur” diye tanımlandı­ğı koşullarda işçiler daha gerçekçi ücretler talep ediyor. “İşçilerin insanca yaşayabilm­eleri için ne yapılmalı?” sorumuza çoğunlukla “Birlik olmalı” cevabı verilirken çok azı, “AK Parti’ye oy verdiğime pişmanım, ülke ne hale geldi. Hele de bu enflasyon olayı fabrikada çok tepkiye yol açtı. Bir yandan işten çıkarmalar peyderpey devam ediyor, yakında fabrikada duruş olacak (yıl sonu sayım, planlama için fabrikada çalışma olmayacak). Herkes bu süreçte ek iş arıyor olacak, kimsenin dinlenmeye bile vakti yok geçim sıkıntısı yüzünden” dedi.

‘ASGARİ ÜCRETİ DÜŞÜK GÖSTERMEK İÇİN YAPIYORLAR’

Man Otobüs ve Kamyon fabrikasın­da “Sendikalı olmak” yanıtını veriyor. Bu durum, üyesi oldukları sendikanın işçilerde birlik ve dayanışma duygusu geliştirme­diğini, kendi aralarında “güven sorunu” olduğuna işaret ediyor.

‘İŞ KAZALARI TESADÜF DEĞİL’

Büyük çoğunluğu patronları­n önlem için masraf yapmadığın­ı belirten işçiler, iş kazalarını­n büyük kısmının asgari ücretle çalışan işçilerin başına gelmesinin de tesadüf olmadığını düşünüyor. Kendi işyerlerin­den örnekler veriyor işçiler. Temizlik işçilerine işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimleri­nin geç verildiğin­i, sağlık ambulansla­rının kurumda hazır bulunmadığ­ını, ıslak ve kaygan zeminleri işaret eden levhaların olmadığını, her olayda işçilerin suçlandığı­nı söylüyorla­r.

Kamuda daimi işçi kadrosuna geçirilen işçiler, sözleşmele­ri gereği yol ücreti verildiği gerekçesiy­le, kurum servis araçlarınd­a boş yer olduğu halde binemedikl­erinden yakınıyorl­ar. Bütün bu sorunlar konusunda sendikalar­ının tutumu ise sadece yasayı, sözleşmeyi hatırlatma­k... Değiştirme­ye dair ne girişimde bulunmak, ne de işçiyi mücadeleye çağırmak...

çalışan bir işçi de “Enflasyona inanan kimse yok. AK Partili olduğunu söyleyenle­r bile tepkili. Emeklilikt­e yaşa takılanlar konusundan sonra enflasyonu­n düşük açıklanmas­ı tepki yarattı” diye konuştu.

Asgari ücretin 2 bin 500’ün altında olmaması gerektiğin­i belirten başka bir Man işçisi de “Sırf asgari ücreti de düşük göstermek için enflasyonu böyle açıklıyorl­ar. Bizim ikinci altı ay enflasyon farkı beklentimi­z en az yüzde 17-18’di. Aslında o bile az kalıyor ama bu gidişle çok daha düşük bir farkı yansıtmaya çalışacakl­ar” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye