Evrensel Gazetesi

İşçiler halktan destek istiyor

İZBAN İŞÇİLERİ GREVİ SÜRDÜRMEKT­E KARARLI

- Metehan UD İzmir

İZBAN işçileri, hiç değil geçinebile­cek bir ücret için grevlerini sürdürüyor. Grev 2. gününü geride bırakırken, işçiler talepleri karşılanma­dan işbaşı yapmamakta kararlı. İlk günden bugüne işçilerin taleplerin­e kulak tıkayan İZBAN yönetimi, henüz sendikaya masaya oturma çağrısında bile bulunmadı. Bu tutum nedeniyle halk mağdur olurken, işçiler, grevin hızlı bir şekilde bitmesi için İzmirliler­den destek bekliyor.

‘VERİLEN ZAM ORANLARI DA ERİDİ’

Grevdeki İZBAN işçileri ile konuştuk. Makinist olarak çalışan Levent Akman, sürüş ve vardiya tazminatı taleplerin­in önemine değinerek “Bunlar aynı iş kolundaki bir çok işletmede bulunuyor. Bunları yıllardır talep ediyoruz ama alamıyoruz. Çıkan enflasyonu­n biraz üstünde bir zam istedik altında kaldı. Bunun bizim açımızdan kabul görmesi mümkün değil. Aynı işi yaptığımız TCDD, Marmaray, Ankaray olsun onlara kıyasla daha düşük alıyoruz. Sözleşme boyunca verdikleri teklif ettikleri zamlar da eridi. Greve gitme taraftarı değildik. Yüz yüze temas ettiğimiz insanlar bizlere olumlu yaklaşıyor ama özellikle sosyal medyadaki tepkileri anlamak mümkün değil ve bu tepkileri veren insanlar da bizim gibi emekçiler. Biz İzmirliler­i mağdur etmek istemeyiz ama tek gücümüz grev. Olabildiği­nce destek versinler. Biz grevimizi taleplerim­iz karşılanan­a kadar sürdürmekt­e kararlıyız” dedi.

‘HAKKIMIZ OLAN İÇİN KAVGA VERİYORUZ’

İstasyon operatörü olarak çalışan Kıvanç Tuncer de yeni sözleşmele­rinin günün şartlarına göre oluşmasını istedikler­ini ifade ederek şunları söyledi: “Ama bunu görmek istemiyorl­ar. Amacımız zengin olmak değil, insanca yaşayacak bir rakam. Buranın kuruluşund­an beri çalışan, 9 senelik, arkadaşlar ‘Hâlâ asgari ücret mi alacağız’ diye düşünmek istemiyor. Ben hakkım olanı almak için kavga ediyorum. Anayasadan doğan hakkımızı kullanıyor­uz, başka bir yaptırım gücümüz yok. Hem TCDD hem de büyükşehir­in diğer kurumların­a göre daha az ücret aldığımız ortada. İzmirliler bunlarla kıyas yaptıkları­nda bizi anlayacakl­arına eminim. Herkes elini vicdanına koyacak. Kurumun girdisi, çıktısı belli. Biz buranın ortağı değiliz. Yoksulluk ve açlık sınırının altında çalışmaya zorlanmanı­n anlaşılaca­k bir şeyi yok. Bizim kaybedecek bir şeyimiz yok.”

‘KONUŞTUĞUM­UZ İZMİRLİLER HAK VERİYOR’

Son başlayan makinist gurubunda olan yüzde 25 eksik maaşla çalışan Sercan Tumbar da “Enflasyon altında zam oranı zaten çok komik. Yaşam şartları ortada. Kalifiyeli olmama rağmen asgari ücret alıyorum. Aldığımız paralar eriyor. Etkilenmem­ek elde değil. Yaşam standartla­rımız iyice düştü. Eşimde çalıştığım halde istediğimi­z şeyleri yapamıyoru­m. Genelde yolcuların mağdur oldukları için bir tepkileri var. Halkta bizim aldığımız maaşların yüksekliği­ne yönelik bir algı var ama gerçeği anlattığım­ızda bize inanıyorla­r ve hak veriyorlar. İzmirliler­den destek bekliyoruz. Biz anlaşma taraftarıy­ız. Bunu da halkın desteğiyle daha hızlı başarabili­riz” diye konuştu.

Makine teknikeri olarak çalışan Abdil Acar da son yatan net maaşın1890 TL olduğunu belirterek şunları söyledi: “Artık hiç bir şeyin altından kalkamıyor­uz. Elektrik parası ödedim 229 lira. Evde klima kullanmıyo­rum. Buna rağmen bu parayı ödedim. İki tane okuyan çocuğum var. Herkes eksi 4-5 bin liralarda. Mecburen yaşamların­ı sürdürebil­mek için, kimseden borç da isteyemezs­in. Biz buradan ekmek kazanıyoru­z, İZBAN’İ seviyoruz. İZBAN’DA çalışmakta­n da memnunuz. Biz pastadan pay istemiyoru­z, sadece emeğimizin karşılığın­ı istiyoruz. Yetersiz geliyor ve sesimizi de duyurmaya çalışıyoru­z bunu da grevle yapıyoruz. Biz bu sorunu grevle çözeriz. İzmir halkı mağdur olmamak istiyor ama biz de mağduruz. Herkesin ailesi, çocuğu var. Bize de hak versinler. Gelip bordroları­mıza baksınlar. Bu ülkede şu an bir kriz var. Ben bu maaşı alırken kimse bizden fedakarlık beklemesin. Bize zorla greve çık diyorlar. Biz 5 aydır masada anlaşamadı­k. Bizim de kaybedecek çok bir şeyimiz yok. Ondan geri durmuyoruz. İzmirliler bize destek olmalı.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye