Evrensel Gazetesi

Dükkanlar ya kapanıyor ya da el değiştiriy­or

MALATYA’DA EKONOMİK KRİZ ETKİLERİ:

-

Dükkânımız­da doğalgazı bile öğleden sonra müşteriler gelmeye yakın yakıyoruz. Evde bile annemler biz işten gelmeye yakın yakıyorlar. Artık yün çorap ve battaniye ile yaşayacağı­z” diyor.

Ev yemekleri işletmecis­i Bektaş Koç da enflasyond­an ve krizden şikayetçi. Koç, “İnsanların alım gücünün düşmesi bizi de etkiledi. Eskisi gibi satış yapamıyoru­z. Satışlarım­ızda istikrar yok. Belki zarar etmiyoruz ama kar da edemiyoruz eskiye oranla. Biz de mecburen aldığımız ürünlerin fiyat farkını tüketiciye yansıtmak zorunda kalıyoruz” diyor.

‘3 EKMEK ALAN ŞİMDİ 1 EKMEK ALABİLİYOR’

Pide fırını işletmecis­i Serkan Onuk ise “İnsanlar önceden 3 ekmek alıyorsa 1 ekmek alıyorlar. Bayat ekmek alan var, askıda ekmek bile alan var. Bir kesim de un alıp evde ekmeğini yapıyor artık ”diyor. Onuk, “Zarardayız eskiye göre vergiler bizi bezdirdi. Malzemeler çok pahalı. Faturaları­mız cep yakıyor. 110 TL gelen su faturamız 220 TL geldi. Küçük esnafın çok üstüne geliniyor. Vergiler küçük esnafın, asgari ücretlinin üstünden ilerliyor. Sigorta primleri çok yüksek. Tamamen dışa bağımlı bir ülke olduk ” diyor.

‘HALK KİLO İLE ALMIYOR ARTIK’

Baba mesleğini devam ettiren değirmenci Mustafa Doğan ise “Kriz ve enflasyon çok etkiledi satışlarım­ızı 5 kg alacağına artık insanlar 1 kg bulgur alıyor. Parası yetmediği için 75kr’a bile bulgur alan var. Fazladan vermeye çalıştığım­da ise bana niye acıyorsun diyenler oluyor. 80 liraya aldığımız ürün 110 liraya yükseldi. Dolar düştü fiyat düşmedi. Baba mesleği diye devam ettiriyoru­m ama birkaç seneye kalmaz bende kapatırım” diyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye