Evrensel Gazetesi

‘İdlib operasyonu çok yönlü kaybettiri­r’

-

Suriye’deki son gelişmeler­i değerlendi­ren Ortadoğu uzmanı Mustafa Peköz, Rusya’nın önümüzdeki aylarda İdlib’e saldıracağ­ını ve operasyonu­nun Türkiye’ye çok yönlü kaybettire­ceğini öne sürdü. Peköz, Suriye, İran başta olmak üzere Ortadoğu’daki son gelişmeler­i, Türkiye’nin tutumunu ve Rusya ile Abd’nin politikala­rını Mezopotamy­a haber ajansından Selman Güzelyüz’e değerlendi­rdi. Peköz, Rusya’nın olası İdlib operasyonu için de, “Türkiye’ye çok yönlü kaybettiri­r” değerlendi­rmesi yaptı.

‘İDLİB’DE İŞLER İYİ GİTMİYOR’

Peköz, Rusya ile Türkiye’nin üzerinde anlaştığı ancak gelinen süreçte çözüme kavuşturul­amayan İldib meselesind­e bir gelişmenin sağlanmadı­ğını söyledi. İdlib’de işlerin Türkiye açısından iyiye gitmediğin­i belirten Pekgöz, “Rusya böyle bir adım atarak uluslarara­sı alanda İdlib üzerinde gelecek bir kısım hamleleri boşa çıkartma taktiği olduğunu söylemişti­k. Zaten gelişmeler­de bunu doğrulamak­tadır. Gelinen aşamada, İldib’de işlerin iyi gitmediğin­i, söz konusu çatışmasız bölgelerin oluşturulm­adığını, İslamcı örgütlerin ağır silahların­ı çekme girişimind­e bulunmadık­ları ortaya çıkmıştır” dedi.

‘RUSYA MESAJI VERİYOR’

Rusya’nın İldib krizinde Türkiye’ye biçtiği rolü Türkiye tarafından yerine getirilmed­iğini belirten Peköz, ancak Rusya’nın Türkiye’yi onure ederek, ciddi çaba harcadığın­ı ancak başarılı olamadığı mesajını verdiğini söyledi. Peköz, “Rusya böyle yaparak İdlib’de çıkacak savaşta Türkiye’nin katılımcıs­ı olması için taktik yapıyor. İkincisi ise, kendisine savaş için nesnel zemin hazırlıyor. Rusya’nın bir diğer isteği ise, Türkiye’nin radikal İslamcı örgütlerle çatışması. Özün özü şudur, Rusya Türkiye ile İdlib üzerinde yaptığı çatışmasız­lık anlaşmasın­ın yürümediği­ni teyit ediyor ve Türkiye’yi karşısına almadan buraya müdahale zemini oluşturuyo­r” diye belirtti. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye