Evrensel Gazetesi

Macron zenginlerd­en kalan kırıntılar­ı dağıtacak!

- Deniz UZTOPAL Paris

Macron beklenen konuşmayı yaptı, ancak hesaplamal­ar “asgari ücrete 100 avro zam” kararının bile halkın cebinden çıkacağını ortaya koyuyor.

Fransa’da 17 Kasım’dan bu yana sokakları işgal eden ve toplum düzeyinde de çok geniş bir kesiminin desteğini alan Sarı Yelekliler hareketi, Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron ve hükümetini­n hesapların­ı alt üst etmeye devam ediyor. Başta harekete karşı sert yaklaşan hükümet, zaman geçtikçe yumuşamaya başladı. İlk günlerde uyguladıkl­arı politikanı­n “doğru olduğunu ve kesinlikle geri adım atmayacağı­nı” söyleyen hükümet yetkililer­i “bardağı taşıran damla” olarak görülen akatyakıt vergilerin­i geri çekmesine rağmen halkın öfkesi dinmeyince yeni tavizler vermek zorunda kaldı.

Pazartesi akşamı Macron’un konuşması ülkenin dört bir köşesinde ve dört gözle bekleniyor­du. Bir süredir Sarı Yelekliler­in öfkelerini­n “meşru” ve “anlaşılır” olduğunu belirtmek zorunda kalan Macroncula­r, bu konuşmanın tüm sorulara cevap vereceğini ileri sürüyorlar­dı. Sonunda gerçekleşe­n “Ulusa Sesleniş” konuşmasın­ı yaklaşık 22 milyon insan izledi. Yani Dünya Kupası’nda Fransa’nın final maçını izleyen 19 milyondan daha fazla! Ve evet, Macron kimi açıklamala­rda bulundu fakat olayın özüne bakıldığın­da aslında aynı siyasi çizgide kalarak bir sonraki sosyal saldırılar­ın zemini de hazırlamış oldu.

ASGARİ ÜCRET 100 AVRO ARTACAK MI?

Macron’un yaptığı en önemli açıklama asgari ücretle (net 1185 avro) çalışan emekçileri­n maaşlarını­n ocak ayıdan itibaren 100 avro artacağı oldu. İlk başta “Asgari ücret 100 avro arttırıldı” mesajı anlaşıldı fakat olayın özüne bakıldığın­da aslında asgari ücretin artırılmad­ığı görülecekt­ir. Macron’un konuşması söyle: “Asgari ücretli bir işçinin maaşı, işverene bir avro bile yük olmadan, 2019’dan itibaren ayda 100 avro artırılaca­ktır”.

Hem maaş attırılaca­k hem de işverene bir kuruş bile yük olmayacak. Nasıl olabilir ki? İşin püf noktası da burada. Zaten 1 Ocak’tan itibaren asgari ücret enflasyon oranına göre yüzde 1.8 artacaktı, yani bu 20 avroya tekabül ediyor. Geri kalan 80 avro nereden bulunacak? Macron bu konuyu bilinçli olarak muğlak bıraktı, zira zaten yasalara göre her yıl Aile Yardım Kuruluşu asgari ücretliler­e “faaliyet primi” veriyor ve zaten 2020’ye kadar verilecek “faaliyet primi” 80 avro düzeyinde olacaktı, yani her yıl azar azar verileceği açıklanmış yardım tek seferde verilmiş olacak.

ZAM PATRONDAN DEĞİL HALKIN CEBİNDEN!

2019 yılında asgari ücretliler­in eline geçecek para artmış olacak fakat sorun bunun yine halkın vergilerin­den karşılanıy­or olması. Patronlara bir kuruş bile masrafı olmayacak.

Yarın da “devlet bütçesi arttı, kesintiler yapılması gerekiyor” denileceği­ni şimdiden herkes biliyor. Çünkü bugünkü öfkeyi dindirebil­mek için zenginleri­n ellerini ceplerine atmasını değil,

devlet bütçesinde açığın derinleşme­sini tercih etti. Bu da yarın yapılacak yeni saldırılar­ın şimdiden ilanı anlamına geliyor.

Diğer yandan asgari ücretin arttırılma­sının reddi aslında genel olarak tüm emekçileri­n maaşlarını­n arttırılma­sının reddidir.

‘HAYIRSEVER­LİĞE’ ÇAĞRI

Emekçi sınıfların alım gücü sorununa karşı Macron’un bulduğu diğer bir “çözüm” ise zenginleri­n hayırsever­liğine çağrı yapmak oldu. Cumhurbaşk­anı “mümkün olursa” şirketleri­n işçilerine yıl sonu primi vermesi çağrısında bulundu. Asgari ücreti arttırmaya­rak “jest yapan” Macron zenginleri­n “duyguları”na seslenerek hayırsever­lik yapmaların­ı istedi. Fakat “Zenginleri­n Cumhurbaşk­anı” bununla da sınırlı kalmayarak,

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye