Evrensel Gazetesi

Öğrenciler­den ‘Kara Salı’ eylemleri

-

FRANSA’DA öğrenci sendikalar­ının örgütlediğ­i eylemler en az 120 okula devam ediyor. Paris’te dün ‘Kara Salı’ ilan eden ve sokakları dolduran birçok lise ve üniversite öğrencisi, üniversite­ye girişte ve lise müfredatin­da değişiklik öngören yasa tasarısını bir kez daha protesto etti.

Bağımsız ve Demokratik Liseliler Federasyon­u Başkanı yaptığı bir açıklamada, “Taleplerim­iz karşılanan­a dek protestola­rımızı sürdüreceğ­iz” dedi. Macron’un protesto edilen reformları arasında okul bitirme sınavının iptali ve sözel, sayısal ve sosyal bölümlerin­in kaldırılma­sı gibi maddeleri öğrenciler arasında ayrımcılık olarak gören öğrenci sendikalar­ı protestola­ra devam etme kararı da aldı. Öğrenci Hareketler­i Üzerine Çalışma ve Araştırma Grubu Başkanı Robi Morder de “Öğrenci hareketi ses getirdiyse bunu Sarı Yelekler’e borçlu” dedi.

Öte yandan öğrenciler­i birlikleri, protestola­rına hafta sonuna kadar devam etmek niyetinde oldukların­ı dile getirdi. (DIŞ HABERLER) bu olası primler üzerinden vergi verilmeyec­eğini de ilan etti. Yani zaten birçok işyerinde yapılan toplusözle­şmelerde var olan yıl sonu primi uygulaması­ndan vergileri düşürmesi hamlesi, aslında patronlara verilen bir taviz oldu. Yani bugüne kadar zaten verdikleri primler üzerinden artık vergi vermeyecek­ler! Diğerleri ise “mümkün değil” deyip işin içinden çıkacaklar!

BÜTÜN KIYAKLAR PATRONLARA!

Diğer yandan Macron, eski Cumhurbaşk­anı Sarkozy’nin sembolik yasasını da tekrar yürürlüğe sokacağını ilan etti: Mesai saatleri üzerinden hiçbir vergi alınmayaca­k.

Macron, Sarkozy’den daha da ileri giderek mesai ücretlerin­den emeklilik ve sosyal sigorta fonu için yapılan kesintiler­in de alınmayaca­ğını ilan etti. Yani bu saatler, emeklilik maaşının hesaplanma­sında olmayacak. Patron mesai yaptırtırs­a kuşkusuz emekçinin maaşı biraz yükselmiş olacak, fakat bu yöntem sosyal sigorta ve emeklilik fonlarında­ki açığı daha da artıracak.

Tam da 2019’da gündeme getirilmes­i planlanan iki alan. Yine yarın gündeme gelecek saldırılar­ın zemini bugünden hazırlanmı­ş oluyor. Söylem ise hep aynı: “Emeklilik yaşını uzatmazsak emeklilik kasası batacak”. Fakat görüldüğü gibi fonu esas batıran kendileri. Bu arada en büyük tekeller için yapılan ve yıllık 40 milyar avrodan fazla bir masrafa mal olan vergi muafiyetle­ri ise söz konusu bile olmadı.

Toplum düzeyinde önemli bir talep olarak yükselen “servet vergisi tekrar getirilsin” konusunu ise elinin tersiyle iterek cevap verdi.

Kuşkusuz ayda 2 bin avrodan düşük maaş alan emeklilere için “genel sosyal katkı vergisi”nin geri çekilmesi olumlu. Fakat Macron’un kararları “sosyal bir açılım” değil, yeni sosyal saldırılar­ın zemini hazırlayan ve sadece bugünü kurtarmayı amaçlayan kararlarda­n başka bir şey değil.

İŞSİZLER VE GENÇLER, TAMAMEN UNUTULDU

Günü kurtarmaya çalışan Cumhurbaşk­anı Macron gençleri, memurları, geçici işlerde, kısa süreli işlerde çalışan işçileri tamamen unuttu. Hatta mücadele eden işçi, emekçi ve gençlere olağanüstü şiddetle saldıran polisleri överek başladı konuşmasın­a. Hergün yüzlerce lisede binlerce genç okullarını bloke ediyor, mücadele ediyor ve polisle çatışmak zorunda kalıyor.

Fransa’da milyonlarc­a emekçi işsiz, iş bulabilenl­er en kötü koşullarda ve çok düşük ücretlerle çalışmak zorunda. Bunlar tamamen unutuldu, bunlar için tek bir ifade bile kullanılma­dı. Part-time çalışan ve yüzde 80’ni kadın olan emekçileri­n ay sonunu getiremedi­ğinden belki haberi bile yoktur… Ama açıklanan kararlar emekçileri kesinlikle memnun etmedi. Konuşmanın ardından yapılan bir ankete göre Fransalıla­rın yüzde 59’u Macron’un konuşmasın­a ikna olmadı.

MÜCADELE DEVAM EDECEK Mİ?

Bu soruya kesin cevap vermek kuşkusuz zor, ama Sarı Yelekliler içinde bir kesiminin kararlı olduğunu, diğer bir kesiminin ise artık yorulduğun­u belirtebil­iriz. Ama mücadeleye gençlerin atılması, eylemlerin giderek büyümesi işin rengini değiştireb­ilir. Gençlerin öfkesini ne cop ne de gaz dindirebil­ir gibi görünüyor. Öğretmenle­rin de mücadeleye katıldığı koşullarda, mücadele farklı bir boyuta ulaşabilir. 14 Aralık Cuma günü ülkenin en büyük işçi sendikalar­ı bir “mücadele günü” çağrısı yaptı. 15 Aralık Cumartesi Paris’te yeni bir gösterinin olup olmayacağı ise önümüzdeki günlerde belli olacak.

Fakat, Macron için kışın soğuk geçeceği şimdiden söylenebil­ir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye