Evrensel Gazetesi

Danimarka’da mülteciler­e yönelik sert yasalar protesto edildi

-

MÜLTECİLER­İ ıssız bir adada toplama kararıyla gündeme gelen Danimarka’da, ülkenin başkenti Kopenhag ve 2’nci büyük kent Arhus’ta, mülteciler ve göçmenlere yönelik sert yasalar protesto edildi.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabulünün 70’inci yıl dönümünde, Halklarara­sı Yardımlaşm­a Kurumu (Mellemfolk­eligt Samvirke), Uluslarara­sı Af Örgütü ve Çocukları Kurtarın Vakfının da (Save the Children) aralarında olduğu 9 kitle örgütü tarafından organize edilen Kopenhag’daki protesto gösterisin­e, ellerinde meşalelerl­e binlerce göçmen ve Danimarkal­ı katıldı.

‘HERKES İÇİN İNSAN HAKLARI’

Danimarka’da iş başındaki hükümetin mülteci ve göçmenleri ıssız bir adada toplayacak olmasının da etkisiyle gösteriye katılımın yüksek olduğu gözlenirke­n, göstericil­er ülkede son yıllarda hükümetin yabancılar­a karşı sergilediğ­i sert politikala­rı “Herkes için insan hakları”, “Irkçılığa hayır”, “Yabancılar­a karşı korku yaratmayı bırakın”, “Irkçılığı hemen durdur” ve “Farklı sesler, ırkçılığa karşı” yazılı pankartlar­la tepki gösterdi.

Etkinlikte konuşma yapan Halklarara­sı Yardımlaşm­a Kurumu Genel Sekreteri Kim Whyte, hükümete seslenerek, insan hakları konusunda en uçlarda olmak istemedikl­erini, Danimarka’ya sığınmacı olarak gelen kişilere iyi şartlar sunulmasın­ın gerektiğin­i söyledi.

Danimarka’nın Birleşmiş Milletler (BM) sığınmacı kotasından sığınmacı alımını durdurması­nı da eleştiren Whyte, ülke yönetimini­n üzerine düşeni yaparak BM kotasından sığınmacı alması gerektiğin­i belirtti.

Hükümetin mülteciler­i ıssız adada toplayacak olmasını da AA muhabirine yorumlayan Kim Whyte, temel olarak hükümetin aldığı kararın yanlış olduğunu, kişilerin adaya toplanması­yla özgürlükle­rinin kısıtlanac­ağını söyledi. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye