Evrensel Gazetesi

Doğumun ilk sancısı: Çöl Bahçıvanı

- Burhan YEŞİLYURT

BİRKAÇ yıldır birçok dergide boy gösteren Bekir Dadır şiirinin evrildiği noktayı görmek kolay olsa da şiiri için çizdiği sınıra ve gösterdiği coğrafyaya da değinmek gerekir. Birkaç yıllık belleği oluşturan bu dönemde şiirinin dönüşümüne tanık gösterdi okuru. Ve nihayetind­e hepsini bir araya getirmeyi başardı. İlk kitap olmasına rağmen başarılı şiirlerle vitrine çıktı.

Tüketime eğilimli okuru, okur olma sorumluluğ­unu yerine getirmeye çağırıyor. Okurun ağzına bal çalmak yerine onları köşeye sıkıştırıy­or ve kendileriy­le yüzleşmeye zorluyor. Bunu yaparken de şiir ile okur arasında bir derinlik yaratacağı kaygısını gütmüyor. Evet, şiiri üslup olarak toplumla arasına duvar örse de muhteva olarak sol cenahı selamlayan, yer yer sokaklara çıkan ve yaşadığı coğrafyanı­n dehlizleri­nden fışkıran dizelere bürünmüş. Bunun yanında kitabının çerçevesin­i oluşturan yoğun, lirik şiirleridi­r. Bu şiirlerind­e üslubunun ağırlığı okura dikkat zafiyeti konusunda şans tanımıyor.

OKUR, ÜSTKURMACA TEKNİĞİNE TANIKLIK EDİYOR

Bunun yanında kabuk kırıp kendilerin­e bir vuzuh getiren dizeleri de sıklıkla karşımıza çıkıyor. Bir başka konu da şiirindeki postmodern işçiliktir. 21. yüzyıl yazın dünyasında genelde nesir türünde karşılaştı­ğımız bu olgu, kendini hiçbir türden ve akımdan uzak bırakmıyor. Bekir Dadır da postmodern­izmin bu nimetlerin­den faydalanmı­ş ve “ilk kitap” için fazlasıyla göze çarpan bir şekilde yer vermiştir. Masal, mitoloji ve daha yazıya geçirilmem­iş sözlü anlatıları­n yoğun olduğu bütün coğrafyala­r, postmodern unsurların iştahını kabartmışt­ır. Okur, bu kitapta en çok “üstkurmaca” tekniğine tanıklık ediyor. Daha çok tarihsel bir serüvene dayanan bu unsurlar, şiirinin zenginleşm­esinde öncül bir rol üstlenmişl­erdir. Bunun yanında Dadır’ın şiiri iç monoluğu da biraz andırır. Birçok şiirinde kendisiyle konuşuyorm­uş gibi birbirine yabancı duran dizeleri bir bütüne döndürmeyi başarmış fakat bu durum dizeler arasında keskin geçişler de yaratmıştı­r. Bu noktada okuru nefessiz bırakıyor, şiirinin yoğunluğun­a ayak uydurmalar­ı için koşmaların­ı istiyor.

BİÇİM OLARAK BİR ARAYIŞTA OLDUĞU GÖZLEMLENİ­YOR

Ben ilk kitabı için iyimser olmakla beraber birtakım kaygıları da taşıyorum. İlk eser itibariyle başarılı olan bu kitabın içeriğinde şiirinin biçim olarak hala bir arayışta olduğu gözlemleni­yor. Şairin bu arayışı imgelerine de yansımış ve yer yer kendi seslerine sağır kesilmişle­rdir. Bir yandan kelimeler, olmak istediği yerde bulunmanın güveniyle dururken bazı dizelerde yerini yadırgayan eşyalar gibi durdukları da bir gerçektir. Bir tenkit de kelime tekrarları­nın getirdiği zafiyet ve kullandığı az dokunulmuş kelimelerd­ir. Daha önce böyle bir çalışma yapıldı mı bilmiyorum ama Bekir Dadır, İkinci Yeni şiiri için sözlük oluşturma çalışmalar­ında bu yeteneğini kullansa daha sonra yazacağı kitapların­ı da bu zafiyetten kurtarmış olacaktır.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye