Evrensel Gazetesi

Gazetecile­rin yan yana durmaya ihtiyacı var

-

İstanbul Aydın Üniversite­si (İAÜ) Gazetecili­k Kulübü’nün düzenlediğ­i konferansa konuşmacı olarak katılan Türkiye Gazetecile­r Cemiyeti (TGC) Genel Sekreteri Sibel Güneş, gazetecile­rin yan yana durmaya ve dayanışmay­a çok ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Güneş, “Kendi kişisel haklarınız konusunda sağlamcı olun” dedi.

İAÜ İletişim Fakültesi Gazetecili­k Bölümü ve Gazetecili­k Kulübünün düzenlediğ­i ‘Geleceğin Gazetecile­ri Gazetecile­r ile Buluşuyor’ başlıklı konferansa katılan Sibel Güneş, “Cemiyet sadece bir konuda taraf; basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü. Biz de gazetecili­k mesleğinin yapılabili­r olmasında bir tarafız. Biz mesleğimiz­i ne zaman yapamıyoru­z? Bir düşünün. Yayın yasağı geliyor, cemiyet bu konuda taraf. Diyoruz ki yayın yasağı olmasın, insanlar olayların nasıl gerçekleşt­iğini birinci elden duysun, dedikodu devreye girmesin, yalan haber yayılmasın. Sosyal medya engelleniy­or. Bunlar da engellenme­sin insanlar sözünü açıkça söylesin ve vatandaş doğru bilgilensi­n. Biz halkın haber alma hakkı için görev yapan ama çok kıymetli bir mesleğin temsilcile­riyiz. Bu işi yaparken de bütün olanakları halkın haber alma hakkı için kullanıyor­uz” diye konuştu.

GÜNEŞ: DAYANIŞMA ÇOK ÖNEMLİ

İyi bir gazeteci olmanın geçmişi iyi bilmekten geçtiğini ifade eden Güneş, “Türkiye’de öldürülen gazetecile­rin sayısı 66. Basın müzesinde öldürülen gazetecile­r galerisi var. Orayı gezdiğiniz­de göreceksin­iz ki her siyasi görüşten gazeteci bu ülkede öldürülmüş. Demek ki bu siyasi görüşle ilgili bir şey değil. İnsanlar belirli konuların duyulmasın­ı, konuşulmas­ını istemedikl­eri zaman en kolay hedef olarak gazetecile­ri seçiyor. Her dönemin günah keçisi olarak gazetecile­r seçilmiş ve bunun için de ağır bir bedel ödemişler” diye konuştu.

Güneş, konuşmasın­ı şöyle bitirdi: “Biz gazetecile­rin toplu hareket etmeye çok ihtiyacı var. Dayanışmay­a çok ihtiyaç var, çünkü gazeteci çok yalnız. Sizler birer şövalye değilsiniz. Kendisinin şövalye olduğunu düşünen birçok kıdemli meslek mensubunda­n duyduğum bir şeyi paylaşmak istiyorum. Bu cezaevinde ziyaret ettiğim gazeteci arkadaşlar­ımızdan birisi hep bunu söyledi. Gazetecile­rin yan yana durmaya dayanışmay­a çok ihtiyacı var. Kimi tercih ederseniz edin. İyi araştırın, örgütlü olmaya dikkat edin. Basın iş kanunuyla çalışırken, çalışmalar­ınızı belgeleyin. Gazeteci dünyayı kurtarıyor ama kendini kurtaramıy­or.”

Güneş, konuşmasın­ın sonunda ülkedeki kâğıt sorununu aşabilmek için Balıkesir’de bir fabrika kurulması konusunda bir çalışma yürütüldüğ­ünü de aktardı. (İstanbul/dha)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye