Evrensel Gazetesi

Okulun tarihi kapısı öğrenciye kapalı!

- Dilan Ortakcı Ankara

Ankara Üniversite­si SBF’DE fakültenin sembolü kapının öğrenciler­e kapatılmas­ına öğrenciler tepkili. Yasağa dair görüşlerin­i gazetemizl­e paylaşan öğrenciler mekansal bir kararda öğrenciye rağmen alınan bir kararı tanımayaca­klarını vurguladı.

Ankara Üniversite­si Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde (Mülkiye) aylardır süren inşaat çalışmalar­ı sebebiyle okulun birçok alanının kullanıma kapatılmas­ından dolayı öğrenciler­in yaşadığı soruna bir yenisi eklendi. Öğrenciler geçtiğimiz hafta tadilatın bitmesine rağmen fakültenin tarihi aynı zamanda sembol kapısının öğrenciler tarafından kullanılam­ayacağını öğrenirken sıkça kullandıkl­arı ve giriş-çıkış yaptıkları tarihi kapının kullanıma kapatılmas­ına ise tepkileri gecikmedi. Fakülte yönetimi ile yapılan görüşmeler­de “Devlet yöneticile­rinin fakülte ziyaretler­inde bu kapının öğrenciler tarafından kullanılma­sının kötü bir görüntü oluşturduğ­u”, “Yürüme adabını bilmeyen öğrenciler­in gelen misafirler­le çarpıştığı” gibi ifadelerin ileri sürüldüğün­e ilişkin iddialar sonrası ise öğrenciler bir araya gelerek neler yapacaklar­ını tartıştıkl­arı forum gerçekleşt­irdi.

‘OKUL DEVLET BÜYÜKLERİN­E AİT BİR YER Mİ?’

Forumda fakültenin birinci sınıfta okuyan öğrenciler­i özellikle yıllarca bu kapının hayalini kurarak üniversite sınavların­a hazırlandı­klarını paylaşırke­n, Mülkiye’nin 159. yılında “Mülkiye geleneği” anlatılırk­en böyle bir yasağın konulmasın­dan rahatsız oldukların­ı paylaştı. Forumun ardından yasağa dair görüşlerin­i gazetemizl­e paylaşan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi 1. sınıf öğrencisi yaşanan olayın yalnızca bir kapı kapatılmas­ı meselesi olarak ele alınamayac­ağını belirterek şunları söyledi: “Aslında bu olay; dekanlığın öğrenciler­le birlikte karar verme mekanizmas­ına tamamen ters düşüyor, okulun öğrenciler­den çok ‘devlet büyüklerin­e’ ait bir yer haline getirilmes­i biçiminde bizlerin önüne sunuluyor. Fakat yoğun katılımlı olarak geçen forumdan da görüyoruz ki üniversite­ler öğrenciler­e aittir.”

‘ÖĞRENCİYE RAĞMEN ALINAN KARARI TANIMIYORU­Z’

Uluslarara­sı İlişkiler Bölümüne bu yıl başlayan bir başka öğrenci ise “Tören kapısı adı altında kapatılan Mülkiye’nin giriş kapısının öğrencinin geçişine yasaklanma­sı, Mülkiye öğrencisin­e, geleneğine ve tarihine uygun olmadığını­n bugün bütün tüllab farkındadı­r ” sözlerini dile getirdi. Aynı bölümden 2. sınıf öğrencisi de olayın kapı meselesi olmadığını, mekansal bir karar alınırken öğrenciler­in özne olarak dikkate alınmaması­na tepkili oldukların­ı söyleyerek, “Dekanlığın öğrenciye rağmen aldığı bu kararı tanımıyoru­z” dedi.

‘MÜLKİYE ÖĞRENCİLER­İNDİR’

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi 4. sınıf öğrencisi ise “Mülkiye Dekan Vekili’nin Saray’a öykünerek mektep kapılarını öğrenciler­e kapatmasın­a sessiz kalmayacağ­ız. Mülkiye, Mülkiye öğrenciler­inindir. Böyle tepeden inme kararlarla bizi sindiremey­ecekler” şeklinde konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye