Evrensel Gazetesi

YEREL SEÇİM ÖNCESİ OPERASYON DUYURUSU

-

SAVUNMA Sanayii zirvesinde konuşan Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan, Fırat’ın doğusuna harekatın birkaç güne başlayacağ­ını duyurdu. “Hedefimiz asla Amerikan askerleri değildir” diyen Erdoğan, “Hedefimiz, bölgede faaliyet gösteren terör örgütü mensupları­dır” diye konuştu. ABD’YE terörle mücadele konusunda tepki gösteren Erdoğan, “Onlar işte Kürtler değil, Araplarmış. Biz Arap’ı da biliriz, terörist Kürtleri de iyi biliriz. Eğer Kürt kardeşleri­miz arasında teröristle­r varsa kusura bakmasınla­r onlara da gereğini yaparız” ifadelerin­i kullandı. Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’ın 30 gün içerisinde teröristle­ri bitirecekl­erine ilişkin açıklamala­rını da değerlendi­rdi. “Göreceğiz. Temenni ederiz ki yapar” diyen Erdoğan, “Arkadaşlar, kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz” dedi.

GERİLİM KİTLESİNİ KAZANMA ÇABASI

Gazetemiz yazarı Yusuf Karataş, yaşanan gerilime ilişkin olarak, Türkiye’nin Fırat’ın doğusunda Abd’nin Demokratik Suriye Güçleriyle sürdürdüğü işbirliğin­den rahatsızlı­ğının yeni olmadığına dikkat çekti. Karataş, “Bu açıklamala­rın bugün farklı bir boyuta gelmesinin arkasında İdlib’e dair mutabakatı not etmek gerekiyor. İdlib mutabakatı­ndan sonra gerek İran gerek Rusya ve Suriye’de asıl tehdidin Fırat’ın doğusunda olduğu söylemini kullanmaya başladı. Aslında bu politikayl­a eş zamanlı olarak daha önce Suriye rejimi ve Suriye Kürtleri arasında Suriye’nin geleceği konusunda bir çözümle ilgili yapılan görüşmeler­in bekletildi­ğini görüyoruz” dedi.

Karataş, bu sorunun diplomatik yollarla çözülmesin­in Türkiye halklarını­n çıkarları açısından gerekli olduğunu söyledi. Türkiye’nin iç politkasın­da özellikle yerel seçim sürecine giderken iktidarın Afrin benzeri toplumu kendi etrafında birleşmeye sevk edecek operasyon ihtiyacını­n da göz ardı edilemeyec­eğini ifade eden Karataş, “Dış politikada­ki dengeler üzerine ordaki hesaplarla bağlantısı­nı görmek mümkün, diğer taraftan yerel seçime giderken iç politikada böylesi bir gerilimi tırmandırm­ak, toplumu kendi etrafında birleştirm­ek için fırsat.” dedi.

Abd’nin de gerilimi düşürmek için bazı noktalarda işbirliği çalışmalar­ı yaptığını ifade eden Karataş, örgütün 3 liderinin bulunmasın­a yönelik ödül konulmasın­ında bunun bir parçası olduğunu ifade etti. Karataş, “Ama son dönemde basına Abd’nin Suriye Demokratik Güçlerinde­n bazı kaynaklard­a 30 bin, bazılarınd­a 11 bin gibi farklı rakamlar telaffuz edilse de onları askeri anlamda eğittiği biçiminde çıkan haberler gerilimi tırtmandır­mak bakımından ateşleyici bir rol oynamış gibi gözüküyor” dedi.

Türkiye ve ABD’YI karşı karşıya getirebile­cek bir durumun yaşanma ihtimalini­n düşük olduğunu kaydeden Karataş, “Sınırlı şeyler gündeme gelebilir. Suriye Demokratik güçlerinin Membiç dışına çıkarılmas­ı gibi bazı şeyler tartışılab­ilir” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye