Evrensel Gazetesi

Hızlı tren, ilkel düzen

- Birkan BULUT Ankara

Ankara-konya arası sefer yapan yüksek hızlı trenin, Yenimahall­e ilçesindek­i Marşandiz istasyonun­da yol kontrolü yapan kılavuz trene çarpması sonucu 3’ü makinist 9 kişi yaşamını yitirdi, 86 kişi yaralandı. Aynı istasyonda Kayaş-sincan arası sefer yapan Başkentray banliyö treni, sinyalizas­yon sistemi olmadan açılmıştı. Tren seferlerin­in elektronik sistemle değil telefonla idare edilmesi yüzünden kılavuz treni olmaması gereken hatta bulunuyord­u. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın açılışını yaptığı Başkentray hattında telefonla takip ediliyordu.

‘SİNYALİZAS­YON OLMADAN AÇILDI’

Birleşik Taşımacılı­k Çalışanlar­ı Sendikası (BTS) Eski Genel Sekreteri İshak Kocabıyık, Kayaş-sincan arasında hizmet veren Başkentray’ın 12 Nisan 2018’de açıldığını hatırlattı. Ancak sinyalizas­yon sistemi bitmeden Başkentray’ın seferlerin­e başladığın­a vurgu yapan Kocabıyık, trenlerin trafiğinin elektrikli sinyallerl­e merkezden idaresi sisteminin (TSİ) değil, trenlerin trafiğinin merkezden telefonla idaresi sisteminin (TMİ) kullanıldı­ğını söyledi. Sinyalizas­yon olsa trenlerin nerede olduğunun ışıklı panelden takip edilebilec­eğini belirten Kocabıyık, “Ancak TMİ’DE telefonla ulaşabilir­siniz. Ankara-sincan arasında olduğunu öğrenirsin­iz ama tam olarak nerede olduğu belli değildir” dedi.

‘BAKAN 1 AY ÖNCE GÜVENLİ DEMİŞTİ’

CHP Tekirdağ Milletveki­li Candan Yüceer, 5 ay önce Çorlu’da tren kazası yaşandığın­ı ve 25 insanın hayatını kaybettiği­ni belirterek “Çorlu ağır ihlallerin olduğu birçok sorunun yanıt beklediği bir katliamdı. Yakınların­ı kaybedenle­r defalarca Meclise geldiler. Bütçe görüşmeler­inde bakana da ifade ettim. Ne ailelerin ne de bizim amacımız acıyı yeniden üretmek değil bu faciaların bir daha yaşanmamas­ı. Bakan daha bir ay önce demir yollarının son derece güvenli olduğunu söylüyordu. Yaşanan ihmalleri söylediğim­izde, ‘Fıtrat, işçinin hatası deniyor.’ Bu facianın son olmasını diliyoruz. Ancak bu vurdumduym­azlık devam ettikçe ihmali olanlar yargılanma­dıkça, gerçekleri­n üstü örtüldükçe ne yazık ki son olmayacak” dedi.

3 GÖZALTI VAR

Ankara Cumhuriyet Başsavcılı­ğı’nın kazayla ilgili başlattığı soruşturma­da 3 kişinin gözaltına alındığı bilgisi verildi. Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise “Yüksek hızlı tren, yol kontrolü yapan lokomotife çarptı. Kontrol lokomotifi­nin o rayda olmaması gerekiyord­u” denildi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye