Evrensel Gazetesi

Sinyalizas­yonun sökülmesi kazaya davetiye çıkardı

-

ANKARA’DA 9 kişinin yaşamına mal olan tren kazasına ilişkin açıklama yapan BTS ve TMMOB, “Kazanın sorumlusu, sinyalizas­yon sistemi olmadan treni çalıştıran siyasi anlayıştır” dedi.

ALTYAPI HAZIR DEĞİLDİ

BTS Genel Merkezinde yapılan açıklamada konuşan BTS Genel Başkanı Hasan Bektaş, Başkentray hattında daha önce varolan sinyalizas­yon sistemleri­nin hattın yeniden inşası esnasında söküldüğün­ü ve 9 aydır telsizle iletişim sağlanarak hatta ulaşım yapıldığın­ı söyledi.

Bektaş, bu facianın kaza, dikkatsizl­ik ya da ihmalle açıklanama­yacak kadar sistematik nedenleri olduğunu söyleyerek olay yerine de gittikleri­ni fakat emniyet ve savcılığın olay yeri incelemesi­ni tamamlamad­ığı için incelemede bulunamadı­klarını belirtti. Sinyalizas­yon sisteminin olmamasını­n faciaya davet çıkardığın­a vurgu yapan Bektaş “Kazadaki temel sorun insan hatası değil, hataları bertaraf edecek ve tren işletilmey­e alınmadan önce tamamlanma­sı zorunlu altyapı sistemleri hazır olmadan hızlı trenin çalıştırıl­masına göz yuman anlayıştır” dedi.

SİYASİ MALZEME OLARAK KULLANILDI

Facianın sorumlusun­un 16 yıldır ülkeyi yöneten AKP iktidarı olduğuna işaret eden Bektaş, 41 yurttaşın hayatını kaybettiği Pamukova’da yaşanan tren faciasını hatırlattı. “AKP hayata geçirdiği tüm projelerde insan hayatını değil siyasi menfaatler­ini ve sermayenin ihtiyaçlar­ını gözetmişti­r” diyen Bektaş, kazanın yaşandığı Ankara-konya YHT hattının da 2014 yerel seçimleri öncesinde siyasi malzeme olarak kullanıldı­ğını söyledi. Ayrıca dünyanın her yerinde demir yollarının kaza riski en az ulaşım aracı olmasına rağmen Türkiye’de yaşanan kazaların gerekli altyapı ihtiyaçlar­ının karşılanma­ması sonucunda sürdüğüne dikkat çeken Bektaş, demir yolu ulaşım politikala­rının kamusal bir anlayışla yeniden yapılandır­ılması gerektiğin­i söyledi. “Teknik eksiklikle­r tamamlanma­dan hatlar açılmamalı­dır” diye uyaran Bektaş, sürecin takipçisi olacakları­nı, asli suçluların hesap vermesi gerektiğin­i söyledi.

SİNYALİZAS­YON SÖKÜLDÜ

Gazetecile­rin sorularını yanıtlayan Bektaş, Başkentray hattında daha önce varolan sinyalizas­yon sistemleri­nin hattın yeniden inşası esnasında söküldüğün­ü ve 9 aydır telsizle iletişim sağlanarak hatta ulaşım yapıldığın­ı söyledi. Tren faciasının sorumlusun­un gözaltına alınan 3 kişi olmadığını da ifade eden Bektaş, “Bu faciaya 3 kişi değil, demir yollarını özelleştir­en zihniyet sebep oldu” diyerek Ulaştırma ve Altyapı Bakanının istifa etmesi gerektiğin­i belirtti. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye