Evrensel Gazetesi

Hukuksuz ceza AİHM’DEN döndü

- Volkan PEKAL Adana

AİHM, 21 Aralık 2011 grevine katıldıkla­rı için idari para cezası verilen Eğitim Sen Eski Yöneticile­ri Mehmet Akarsubaşı ve Yalçın Alçiçek’in toplanma özgürlüğü haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Alçiçek ve Akarsubaşı’ya kesilen cezaların tazmini için 260 avro ödenmesine karar verildi.

KESK 21 Aralık 2011’de grev ve toplusözle­şme hakkının bulunduğu bir sendika, haksız hukuksuz gözaltılar­ın ve tutuklamal­arın son bulması ve inanca yaşayacak asgari ücret talebiyle greve çıkmıştı. Grev günü bir meslek lisesi önünde grev pankartı asarak basın açıklaması yapan emekçilere kabahatler kanununa göre para cezası kesilmişti. O dönem her basın açıklaması­na davalar açılmış, idari para cezaları kesilmişti.

Alçiçek ile birlikte kendisinin de OHAL KHK’SI ile ihraç edildiğini hatırlatan Mehmet Akarsubaşı, dönemin valisine bu kararların hukuksuz olduğunu hatırlattı­klarını belirterek “Bizi cezalarla yıldıramad­ıkları için ihraç ettiler. 8 yıl sonra verilen bu karar gibi hukuksuz şekilde verilen ihraç kararlarım­ız da geri dönecektir” dedi. O dönemde her basın açıklaması­nı suç olarak değerlendi­ren Adana Valiliğini­n 21 Aralık grevini de suç olarak değerlendi­rdiğini ifade eden dosya avukatları­ndan Sevil Aracı, “Bu toplanma ve örgütlenme hakkının ihlalidir. Bu anlayış bugün de devam etmektedir. Toplantı ve gösteri hakkı temel hak ve hürriyetle­r arasındadı­r. Valilik yetkilerin­i aşarak temel kısıtlamay­a dönük hukuksuz kararlar veriyor. İfade ve düşünce hakkı açısından da insanların toplanma ve örgütlenme hakları vardır. Kararı olumlu buluyoruz” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye