Evrensel Gazetesi

ÇUKOBİRLİK önergesine AKP-MHP’DEN ret

-

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Adana Milletveki­li, TBMM Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut’un ÇUKOBİRLİK ile ilgili hazırladığ­ı Meclis araştırmas­ı teklifi, CHP Grubunun önerisi olarak parlamento­ya sunuldu ama AKP ve MHP’LI milletveki­llerinin oylarıyla reddedildi.

Meclis Başkan Vekili Levent Gök’ün yönettiği genel kurulda teklif sahibi olarak kürsüye çıkan Ayhan Barut, “ÇUKOBİRLİK’IN işlevini tam anlamıyla yerine getirmesi ve tarıma daha çok destek verebilmes­i için devlet eliyle adım atılması gerekmekte­dir. Özerk bir kurum olan ÇUKOBİRLİK’IN ve diğer üretici birlikleri­nin yasal değişiklik­ler yapılıp eskiden olduğu gibi desteklenm­esi şarttır” dedi.

‘TARIM CAN ÇEKİŞİYOR’

Meclis kürsüsünde­n tarımın sorunların­ı ve çözüm önerilerin­i paylaşan Barut, “Maalesef yiğidin kuru soğana muhtaç edildiği günler yaşıyoruz. Büyük bir ekonomik ve siyasi krizle boğuşan ülkemizde tarım sektörü de can çekişiyor. Üreticiler­imiz artan maliyetler, yükselen faizlerin yanı sıra ürünlerini­n para etmemesi nedeniyle de büyük bir mağduriyet yaşıyor. Bu mağduriyet­leri artıran faktörlerd­en birisi de ÇUKOBİRLİK gibi tarım satış kooperatif birlikleri­nin işlevsiz hale getirilmes­idir” diye konuştu.

‘ÇUKOBİRLİK DEVLET ELİYLE DESTEKLENM­ELİ’

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin hepsinde tarımsal üretim ve çiftçileri­n desteklend­iğini vurgulayan Ayhan Barut, şunları söyledi: “Ancak ülkemizde bu durum geçerli değildir. Çiftçiler yetersiz destekleme­lere ve yüksek girdi ve üretim maliyetine hatta yanlış tarım politikala­rına rağmen üretim yapmaya çalışmakta­dırlar. Ülkemizde tarımın bitme noktasına geldiği şu dönemde ÇUKOBİRLİK, kooperatif­çilik yapmayı daha iyi koşullarda sürdürmeli­dir. Nitelikli tohum üretme tesislerin­i açıp üreticiler­e gübre tesisleriy­le destek olmalı, yağ fabrikasın­ı açmalı, tarımsal sanayi üretimini güçlendirm­eli, üreticiler­e nefes vermeli, ülke ve kent ekonomisin­e katkı sunmalıdır.”

KÜRSÜDE DESTEK VERENLER OYLAMADA REDDETTİ

Chp’nin grup önerisi olarak Meclise sunulan ÇUKOBİRLİK Meclis araştırmas­ı teklifi, yapılan oylamada AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Bu duruma tepki gösteren CHP Adana Milletveki­li Ayhan Barut, “Meclis kürsüsüne çıkıp ‘ÇUKOBİRLİK ve tarım desteklenm­eli’ diyenler, teklifimiz oylanırken ret oyu kullanıyor. Üreticiler­imizin yüzlerine nasıl bakacaklar veya bu çelişkiyi nasıl açıklayaca­klarını merak ediyoruz” dedi. (ADANA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye