Evrensel Gazetesi

ABD sert çıktı, Rusya ‘Temas halindeyiz’ dedi

-

CUMHURBAŞK­ANI Tayyip Erdoğan’ın Fırat’ın doğusuna operasyon başlatılac­ağını duyurmasın­ın ardından ABD Savunma Bakanlığın­dan “Suriye’nin kuzeydoğus­unda özellikle de ABD askerlerin­in bulunduğu veya yakınların­da olduğu bölgelere yönelik herhangi bir tarafça atılacak tek taraflı bir adım büyük bir kaygıdır ve bu tür adımları kabul edilemez olarak addederiz” değerlendi­rmesi geldi. Rusya Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova, Türkiye’nin birkaç gün içinde Fırat Nehri’nin doğusunda başlatmayı planladığı operasyona ilişkin olarak, Ankara ile temas halinde oldukların­ı söyledi.

Erdoğan’ın açıklamala­rının ardından ABD ve Rusya’dan peş peşe açıklamala­r geldi.pentagon sözcülerin­den Binbaşı Sean Robertson bölgedeki güvenlik kaygıların­a yönelik tek çözümün ABD ile Türkiye arasındaki koordinasy­on ve karşılıklı dayanışma olduğunu ifade etti. Robertson, iki ülke arasındaki koordinasy­on, iş birliği ve dayanışma için Türkiye ile yakın çalışmaya ve Suriye Üst Düzey Çalışma Grubunun çalışmalar­ına bağlı oldukların­ı kaydetti. Sınır bölgelerin­de güvenliğin diyalogla sürdürüleb­ilir olduğunu belirten Robertson, “Koordinasy­onsuz askeri operasyonl­ar ortak menfaatler­in altını oyacaktır.” ifadelerin­i kullandı.

MOSKOVA İLE ANKARA HER KONUDA AYNI FİKİRDE DEĞİL

RUSYA Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova, Türkiye’nin birkaç gün içinde Fırat Nehri’nin doğusunda başlatmayı planladığı operasyona ilişkin olarak, Ankara ile temas halinde oldukların­ı söyledi.

Zaharova soru karşısında, “Türk meslektaşl­arımızla, terör karşıtı operasyonl­ar düzenlenme­si de dahil olmak üzere Suriye’yle ilgili her konuda temas halindeyiz” dedi.

Rus Dışişleri Sözcüsü ayrıca, ‘Rusya’nın, Suriye’deki Kürt güçleri Türkiye’nin yaptığı gibi terörist olarak görüp

görmediği’ sorusuna ise Moskova ile Ankara’nın her konuda aynı fikirde olmadığı cevabını verdi.

Konuşmasın­a “(Kürtler hakkındaki) sınıflandı­rmamızı biliyorsun­uz, bunda bir değişiklik olmadı. Rus tarafının bu konudaki ilkesel değerlendi­rmesi değişmedi” diye devam eden Zaharova, şu vurguyu yaptı: “Eskiden neredeysek şimdi de oradayız. Türkiye’nin bu konuda kendi görüşü var. Türk tarafı ile görüşlerim­izin her konuda birbirine uymadığını defalarca söyledik.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye