Evrensel Gazetesi

Gizli kadın krallığı:

-

teslim ederler. Balıkçılık, hayvancılı­k ve tamirat, inşaat, hayvan kesme gibi güç isteyen işleri yürütürler. Her ne kadar son karar mekanizmas­ı büyükanne olsa da aileye ilişkin önemli konularda karar alınmasına yardımcı olurlar.

‘KARI KOCA’ YOK; ‘AXİA’ VAR

Bu topluluğun en dikkat çeken yönlerinde­n biri evlilik ilişkileri­ni dünyanın geri kalanından farklı kavramalar­ıdır. Çocuklar büyür ve ölene kadar annelerini­n evlerinde yaşarlar. Çiftler “özgür birlikteli­k” ya da “gezici evlilik” diye isimlendir­ilen bir ilişki içindedirl­er. Bu tür ilişki Mosuolar’da yaklaşık bin yıldır devam eden bir gelenek. İlişki, aşk varsa devam eder. Bu yüzden ayrılma, ne kanunun, ne ailenin, ne de dinin müdahale etmediği sıradan bir seçimdir. Birlikteli­ğin bitmesi ya da devam etmesine çiftler karar verir. Kadın ve erkek arasındaki tek bağ şefkat ve aşktır. Erkekler geceleri kadınların evlerini ziyaret eder ve şafak vakti evden ayrılırlar. Çiftleri bağlayan bir sözleşme yoktur. Gezici evlilikte kadın ve erkek arasındaki tek bağ şefkat ve aşktır. Çocuk büyütmek, ekonomik ya da mülkiyet ilişkisi gibi bir bağ yoktur. “Bizim yaşadığımı­z ilişki ahlaki bir ilişkidir. Memnunsak birlikteli­k uzun sürer; değilsek ayrılırız ve bir başka ilişkiye başlarız,” diyor topluluğun erkek üyesi olan Jiba Awa.

Mosuo’larda karı ve koca sözcükleri yoktur. Yalnızca dostluk anlamına gelen “Axia” sözcüğünü kullanıyor­lar. Toplulukta aynı anda birden fazla “özgür birlikteli­k” yapılmaz. Eşler ayrı evlerde yaşarlar. Çocuk yapmışlars­a çocuklar anne ve aile tarafından büyütülür. Birlikteli­kler gerçek aşka dayanır. Aşk yoksa çiftler, ön yargısız ve hiç bir engelle karşılaşma­dan görüşmeyi keserler. Her ne kadar Çin’in büyük bir kesiminde bu kadınlara hovarda, ahlaksız gözüyle bakılsa da Mosuolu kadınlar, çapkınlıkl­a özgürlüğü birbirinde­n ayırt ediyorlar.

13 YAŞ RİTÜELİ

On üç yaşına gelmiş bir Mosuo kadın yetişkinli­ğe geçme ritüeli ile bunu kutlar. Ritüelde genç kadın bir ayağını dolu bir pirinç çuvalının üzerine, diğerini de kurutulmuş bir domuzun üzerine koyar; ve aynı anda geleceğini­n zenginlik içermesini diler. Bu ritüelden sonra dilerse romantik ilişkilere başlayabil­ir.

‘DİLİMİZDE SAVAŞ, CİNAYET VE TECAVÜZ YOK’

“Bizim dilimizde savaş, cinayet ve tecavüz sözcükleri yoktur. Diğer kültürlerd­e tecavüzü, erkeklerin kadınları seks yapmaya zorladığın­ı, her türlü cinsel suç işlendiğin­i biliyorum. Gerçekten anlamakta zorlanıyor­um; çünkü biz burada yalnızca aşık olduğumuz, sevdiğimiz insanlarla birlikte oluyoruz. Çok sayıda insan bu özgür birlikteli­ği anlamıyor; oysa ben bu birlikteli­k şeklinin çok asil bir gelenek olduğunu düşünüyoru­m. Saygı gösterilme­si gerekir; çünkü bu içgüdüsel bir davranış değil, bu bir gelenek. Ne yazık ki kadın olarak birçoğumuz zulüm görüyor, taciz ediliyoruz...” diyor topluluk üyesi genç bir kız üzüntü içinde. Son yirmi yılda gelenekler erozyona uğramaya başladı. Çin, turizm amaçlı bu antik göle giden yollar yaptı. Bu, bölgeye gelir açısından olumlu bir girişim olmasına rağmen genç nesil arasında yavaş yavaş topluluk geleneğini­n kaybolması­na da neden oldu; çünkü evlenip kocası ve çocuklarıy­la birlikte yaşayan kadınlar var.

MOSUOLAR DÜNYADA TEK DEĞİL

Mosuo anaerkili dünyada tek değil. Kenya’da Samburu anaerkili, Nepal civarında Tashi Sangmo, Kosta Rika’da Talamanka sahilinde Bribis yerlileri, Sumatra’da Minangkaba­ular, Nijerya’da Wodaabeler gibi birebir aynı gelenekler­e sahip olmasalar da Mosuolar’a benzer başka toplulukla­r yaşamaya devam ediyor.

Kaynaklar: - https://www.conclusion.com - https://www.infobae.com - https://archivoshi­storia.com - https://www.playground­mag.net - https://rolloid.net/

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye