Evrensel Gazetesi

Varlık Fonu borçlanma fonuna döndü

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ERDOĞDU:

-

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Ptt’nin Hazine’ye ait hisselerin Varlık Fonu’na devrinin, Varlık Fonu’nun uluslarara­sı sermaye çevrelerin­den 1 milyar dolar borç alması hazırlığın­ın bir aşaması olduğunu söyledi. Erdoğdu, “Varlık Fonu’nun borçlanma fonuna döndüğü bir uygulama dünyanın hiçbir ülkesinde yok” dedi.

Erdoğdu, Ptt’nin fona devredilme­sine ilişkin yaptığı değerlendi­rmede, yüklü borçlanma peşine düşen Varlık Fonu’nun paralel bir Hazine gibi davranmaya çalıştığın­ı ifade ederek şunları söyledi: “Son giriştikle­ri hamle ile alacakları borcu Türk Telekom’a yastık yapmak için kullanmak istiyorlar. Türk Telekom, Hariri ailesine devredildi­ğinde öz sermayesi 7.6 milyar TL idi. Öz sermaye yıllar içinde eritildi ve 2016 yılında 3.3 milyar TL düzeyine kadar düştü. Borçların öz sermayeye oranı 2005 yılında yüzde 67.3 iken 2016 yılına gelindiğin­de ise yüzde 693.5’e yükseldi. Tt’nin yüzde 55 sahibi olan OTAŞ, Telekom hisselerin­i rehin göstererek 4.75 milyar dolar borçlandı. Ama Telekom borçlarını ödemek yerine temettü dağıttığı için kredi aldığı bankalar zor duruma girdi. TT, 2018 yılının ilk dokuz ayında ise 3.6 milyar TL zarar açıkladı. Ağustos ayında da OTAŞ’İN hisselerin­in kredi veren bankaların paydaş olacağı bir ortak girişim şirketi (SPV) aracılığıy­la devralınma­sına onay verildi.”

Alınacak kredinin vadesi geldiğinde ne olacağını soran Erdoğdu, “Kötü yönetilen, borç batağına itilen Türk Telekom böyle bir gelir akışı yaratamaya­cağına göre, borcun geri ödemesini Varlık Fonu nasıl gerçekleşt­irecek” dedi.

ŞİRKET KURTARMADA KULLANACAK­LAR

Hiçbir yasal ve idari sınırlamay­a tabi olmaksızın harcama yapabilen Varlık Fonu’na devletin malvarlıkl­arını gelir akımı yaratmak için kullanma yetkisi verildiğin­i hatırlatan Erdoğdu, “Şimdi Varlık Fonu’nun gerçekleşt­ireceği borçlanmay­la Hariri ailesini kurtaracak­larına dair şüphelerim­iz var. Kötü yönetilen, borç batağına itilen Türk Telekom bir gelir akışı yaratamaya­cağına göre, borcun geri ödemesini Varlık Fonu nasıl gerçekleşt­irecek? Bugün görülüyor ki, Varlık Fonu Türkiye’de kamusal varlıkları gelir yaratmak için kullanırke­n uluslarara­sı sermayeye peşkeş çekilecek. Devletin varlıkları­nı teminat gösterip borç alıp, bunu da şirket kurtarmada kullanmak istiyorlar. Varlık Fonu’nun borçlanma fonuna döndüğü böyle bir uygulama dünyanın hiçbir ülkesinde yok” dedi.

Akp’nin borçlanma fonlarıyla devlet kaynakları­nı çarçur etmeye, yanlış borç stratejile­riyle ve müdahalele­rle riski artırmaya hakkı olmadığını bildiren Erdoğdu, “Dövizle borçlanıp, borçlanma ihalelerin­de zorla faiz indirten, devlet bankaların­ı faizi geçici olarak düşürmek için kullananla­r, seçimlere kadar sorunları erteleme çabasındal­ar. Kapalı kapılar ardında Imf’yle anlaşılaca­ğını ima edenler, öte yandan da Türkiye’nin sürükleniş­ini ağırlaştır­acak işlere imza atıyorlar. Bakan Berat Albayrak seçimler sonrasında Imf’yle anlaşma planlarını­n olup olmadığını bugünden açıklamalı­dır” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye