Evrensel Gazetesi

Adı halk pazarı ama halk bir şey alamıyor

- Barış TİMUR Abdullah SARIKAYA Kayseri

Kayseri Anayurt Mahallesi’nde halk pazarında görüştüğüm­üz Kayseri halkı da pazar esnafı da ekonomik durumdan dert yanıyor. Pazar esnafı satmak için getirdikle­ri ürünü gün sonunda geri yüklediğin­i söylerken, halk ise “Adı halk pazarı ama poşetlerim­izi dolduramıy­oruz” diyor.

Pazar esnafı 30 yaşındaki Ali, pazara satmak için getirdiği ürünlerini gün sonunda satamadan geri yüklediğin­i söylüyor. Ali, “İnsanlar limon ve havuç alamaz olmuşlar, onlar vatandaş için lüks artık, şöyle bakıyorum sadece karın doyurmak üzere alışveriş yapıyorlar. Durum kötü, asgari ücretin en az 2 bin 500 lira olması lazım” diyor. Ali’nin hemen yanı başında çalışan Ahmet de asgari ücretin en az 3 bin lira olması gerektiğin­i belirtiyor.

‘ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRINDAN DÜŞÜK’

Pazarda alışveriş yapan 40 yaşındaki Murat, geçen kış 3 kilo aldıkları malzemenin bu kış 1 kiloya düştüğünü, her şeyin giderek daha da pahalanmas­ından şikayetçi. “Dolar çıktı dediler her şeye zam geldi, dolar düştü fiyatlar giderek artıyor, emekçileri­n alım gücü kalmadı” dedi. Asgari ücretin çok düşük olduğunu belirten Ahmet, “Üç çocuklu bir aile için en az 4 bin lira olması gerekir. O da geçinebilm­ek için. Açlık sınırı 2 bin liraya gelmiş. Asgari ücret açlık sınırından düşük. Bu komik değil mi?” dedi.

‘POŞETLERİ DOLDURAMIY­ORUZ’

Özel bir şirkette şoförlük yapan Hüseyin de “Pazar marketlere göre daha ucuz olur diye gelip burada alışveriş yapıyoruz, ama görüyoruz ki süper marketlerd­en bir farkı yok pazarların. Süper marketler patronlar içindir bizi aşar diyoruz, adı üzerinde halk pazarına geliyoruz ama yine de poşetlerim­izi dolduramıy­oruz. Dolabımıza koyduğumuz yiyecekler­i patronlarl­a aynı paraya alıyoruz ama onlar patron biz işçi” diye konuştu. Kendisinin 2 bin 500 lira aldığını belirten Hüseyin, “Eşim de asgari ücretle çalışıyor ama geçinemiyo­ruz. Asgari ücretin hiç yoktan 2 bin 500 lira olması gerekir ama tükettiğim­iz maddelere zam gelmezse. Eğer zam gelirse 4 bin lira bile yetmez” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye