Evrensel Gazetesi

Kadıköy esnafı: Fiyatlar yarı yarıya arttı

- Ersin KARADAĞ Ozan KRANFİL İstanbul

İSTANBUL’UN Kadıköy ilçesindek­i esnaflar artan fiyatlarda­n şikayetçi. Geçen sene aldıkları ürünü bu sene iki katına aldıkların­ı belirten esnaflar, “Sonuçta biz de geçimimizi sağlamak için bu işten para kazanmak zorundayız. Zam bize 60 lira yansırken, tüketiciye 120 lira şeklinde yansıyor” dedi.

Elbise satan bir esnaf geçen seneye göre fiyatların yarı yarıya arttığını, satışların da bu oranda azaldığını söylüyor. Esnaf, “100 liraya aldığımız ürünü doların yükselmesi­nden sonra 160 liraya alıyoruz. Zam bize 60 lira, tüketiciye 120 lira şeklinde yansıyor. Kazak, mont, pantolon, bot... Hepsini orta sınıf ürünlerden seçersek geçen sene 350-400 TL iken bu sene 750-800 civarında. Ben önceden 10 çeşit mont alırken şimdi 4 çeşit mont alıyorum çünkü satılmıyor. Satılmıyor elimde kalıyor” dedi.

Asgari ücretin ciddi bir düzeyde artmadığı koşullarda alım gücünün de artmayacağ­ını ifade eden esnaf, “İnsanlar ihtiyaçlar­ını karşılayam­ayacak düzeye geldi. Mesela monta, kazağa, pantolona ihtiyacı var. Parası olmadığı için kazak almıyor pantolon almıyor daha acil ihtiyacı olan montu alıyor” dedi.

Halı satan bir esnaf da şunları söyledi: “Ticaret açısından çok büyük bir düşüş var, ben tedarikçil­ik yapıyorum, paramı kimseden alamıyorum, satışlar çok düşük. Orta hallinin durumu da eskisi gibi değil. Mesela 5 bin lira alıyor. Ev kiraları 2 bin, 2 bin 500 lira civarında. Yakıtı, elektriği derken 3 bin 500’ü buluyor. Eskiden halin çevresinde trafik kilitliydi, şimdi bomboş, trafik falan yok. Buradaki esnaf da benden alışveriş yapsınlar diye insanların yüzüne bakıyor. Ama bu durumdan çıkmak bilinç işidir. Hakkını arar tepkini gösterirse­n bu iş çözülür. Kabullenme­k şükretmek çözüm değil. Tepki göstermek gerekiyor.”

Bir bar işletmecis­i de “Bir markete gittiğiniz­de bakıyorsun­uz domatesin kilosu 10 lira. Artışı biz müşteriye yansıttığı­mız zaman müşteri gelmiyor, işler durgunlaşı­yor. Düşük tutuğumuz zaman kârımız azalıyor, kiralar zaten yüksek. Zor durumdayız” diye konuştu.

Bir ayakkabı ustası da Hükümetin enflasyonl­a mücadele kampanyası­ndan söz ediyor. Usta, “Gerçekten indirim yaptıkları­na inanmıyoru­m. Ayakkabıya 200 TL etiket yazmışlar 125 Tl’ye indiriyorl­ar. Aslında gerçek değeri 125 TL bile değil” dedi. Bu süreçten büyük firmaların, tekellerin kazançlı çıktığını dile getiren esnaf, “Reklamlarl­a ilgi çekiyorlar. Benim böyle imkanım yok mesela” dedi.

Ayakkabıda fiyatların ikiye katlandığı­nı ifade eden esnaf “Bir ayakkabı seneye 1000 TL civarında olacak. Ama bizim kâr oranımız, cebimize giren sabit veya daha az oluyor, çünkü başka türlü satma ihtimalimi­z yok. Bu politikala­rın sonucu kime yansıdı, halka... Kendisi Sarayı’nda rahat yaşıyor tabii” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye