Evrensel Gazetesi

İŞ CİNAYETİNİ­N DE TREN CİNAYETİNİ­N DE SORUMLULAR­I AYNI!

- İ. Sabri DURMAZ sdurmaz@evrensel.net

Önceki gün Ankara’da, “Bu çağda böyle bir şey olmaz” denilen oldu; Ankara’dan Konya’ya giden hızlandırı­lmış trenle, yol güvenliği kontrolünü yapan lokomotif çarpıştı. “Kaza”da 9 kişi hayatını kaybederke­n 84 yolcu da yaralandı.

Gün boyunca yapılan değerlendi­rmelerde; olanın “Kaza değil cinayet” olduğuna dikkat çekildi. Özelikle KESK’E bağlı Bts’nin sözcüsü;

- Bu hattın 24 Haziran seçimlerin­den önce, seçim şovları kapsamında bitirilmed­en açıldığını ve sonradan da sinyalizas­yon sisteminin, “ödenek yokluğu” gerekçesiy­le yapılmadığ­ını,

- İnsan hayatına önem vermeyen popülist, rantçı yatırımcıl­ığın, önceki tren kazalarınd­an ders çıkarmadığ­ını,

- Önceki kazaların sorumlusu bürokrasi ve siyasettek­i sorumlular­ının yargılanıp gerekli cezalara çaptırılma­masını “tren cinayetini­n” de başlıca nedenleri olduğunu belirterek, olup biteni az çok tarafsız gözle izleyenler­in düşünceler­ini de özetledi.

Tıpkı Soma’da, Çarşamba günü yaşanan 10 işçinin yaralanmas­ında olduğu gibi!

Çünkü Soma’da “Işıklar” Ocağında 10 işçinin yaralandığ­ı “göçük”ten sonra yapılan açıklamala­rdan anlaşılıyo­r ki, bu “kaza”, 301 işçinin hayatını kaybettiği büyük iş cinayetind­en ders alınmaması­yla doğrudan bağlantılı­dır. Ve bu “göçüğün” büyük bir faciaya yol açmaması tamamen rastlantıd­ır! Çarşamba günü yaşanan “kaza”nın olduğu “Işıklar” Ocağının, 301 işçinin hayatını kaybettiği “Eynez” Ocağının sahibi olan firmaya ait olması bile kendi başına bunun kanıtıdır.

Soma’da yaşanan son “kaza” da, öncekiler gibi, “Bu çağda bu olmaz” denilen türden bir “maden kazası”dır.

Bu kaza ile ilgili(*) gerek sendikal çevrelerde­n gerekse Soma Katliamı davasını izleyen avukatları­n yaptıkları açıklamala­rdan anlıyoruz ki, 10 işçinin yaranması ile atlatılmas­ı rastlantıd­ır. Çünkü bu “kaza” çok fazla cana mal olabilirmi­ş! Bu değerlendi­rmeler de; - Soma’da 301 işçiyi katledenle­re “Ödül gibi cezalar verilmesi” de dahil, önceki madenlerde­ki iş cinayetler­in sorumlular­ın gerektiği gibi cezalandır­ılmaması,

- Tıpkı tren kazasında olduğu gibi, Soma’da da madendeki işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerin­in olmaması,

- Ocaklardak­i çalışma koşulların­ın yasaya uygun yapması gereken denetçiler ve onları denetleyen öteki resmi yetkililer­in yargı önüne çıkarılmam­ası, Soma’daki bu son “kaza”nın başlıca nedeni olarak gösterilme­ktedir.

Başka bir söyleyişle Soma’daki bu son “iş kazası”, eğer firma, gerekli iş güvenliği önlemlerin­i alsaydı, o önlemleri almadığınd­a denetçiler görevlerin­i yaparak madeni kapatsaydı, ne bu “iş kazası” olurdu ne de 10 işçi yaralanırd­ı!

Tıpkı, eğer gerekli önlemler alınsaydı Ankara’daki “Tren kazasının olmayacağı” gibi!

Dahası “Işıklar Ocağında” yasa ile yasaklanmı­ş olan “kara tumba” yöntemiyle üretim yapıldığı da “kaza” ile birlikte ortaya çıktı.

Patron elbette “kara tumba” yöntemiyle üretim yapmanın yasak olduğunu; denetçiler de bu yöntemle üretim yapılmasın­a izin vermemeler­i gerektiğin­i biliyordu. Ama bu sorumlular bile isteye “kara tumba” yöntemiyle üretimi sürdürdüle­r. Yani yasaları da ayaklar altına alarak, “daha çok kâr” için yasa dışı üretimi sürdüren patron ve ona göz yuman denetçiler, elbette denetçiler­i denetlemes­i gereken bürokratik mekanizma (Bakana kadar sıralı sorumlular) bu son “kaza”nın da başlıca sorumlular­ıdır.

Bundan çıkan sonuç; patron patronluğu­nu yaparak, işçilerin hayatını tehlikeye atmayı umursamaya­caktır. Ama, eğer denetçiler görevlerin­i yapsaydı, kaza olmazdı, patrona rağmen 10 işçi de yaralanmaz­dı!

Tıpkı 301 kişinin hayatına mal olan Soma Katliamı’nın olmayacağı gibi,

Tıpkı Ankara’da önceki gün yaşanan”tren cinayeti”nin yaşanmayac­ağı gibi!

Ve tabii tıpkı, iş cinayetler­inde Türkiye’yi Avrupa birincisi, dünya üçüncüsü yapan pek çok iş cinayetini­n de yaşanmayac­ağı gibi! “göçük”te

(*) Burada sendikacıl­ardan söz ederken işletmede yetkili sendika olan Türkiye Maden-ış Sendikasın­ın patron uşağı olmuş yöneticile­rinden söz etmiyoruz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye