Evrensel Gazetesi

Cevap bekleyen sorular var

-

DİCLE’DE BARAJ KAPAĞININ KOPMASINA DAİR KONUŞAN İMO BAŞKANI:

DİCLE Barajı’nda bir kapağının kopması ardından nehir yatağındak­i su seviyesini­n yükselmesi­ne ilişkin konuşan İMO Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Nihat Noyan, nehre yapılan müdahaleni­n bu sonuçları doğurduğun­u ifade ederek, cevap bekleyen sorular olduğunu belirtti.

Diyarbakır’ın Eğil ilçesinde bulunan Dicle Barajı’nda bir kapağın kopmasında­n sonra su akışına paralel olarak Dicle Nehri’ndeki su seviyesi yükselmeye devam ediyor. Su seviyesini­n 6 metre yükseldiği Dicle Vadisi’nde, UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde bulunan Hevsel Bahçelerin­in bir kısmı başta olmak üzere birçok tarım arazisi sular altında kaldı. Sular bazı noktalarda insanların yaşadığı evlerin yakınına kadar ulaştı. Diyarbakır’ın tarihi Ongözlü Köprü çevresinde bulunan işletmeler de su altında kaldı. Diyarbakır Valiliği tarafından krizi masası oluşturulu­rken, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Kasap, beraberind­e uzman ekiplerle Diyarbakır’a geldi. Kasap, DSİ 10’uncu Bölge Müdürü Ali Gökyel ve uzman ekiplerle, Eğil ilçesindek­i Dicle Barajı’nda incelemele­rde bulundu.

İMO: İNCELEME YAPACAĞIZ

Konuya ilişkin Mezopotamy­a Ajansı’na (MA) konuşan İnşaat Mühendisle­ri Odası (İMO) Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Nihat Noyan, baraj kapağının neden koptuğunu bilmedikle­rini, yapacaklar­ı incelemede­n sonra detaylı bir teknik rapor yayınlayac­aklarını ifade etti.

Valiliğin açıklaması­nda kapağın sehven koptuğunun belirtildi­ğini ancak kendilerin­in uluslarara­sı kabuller doğrultusu­nda bütün iş kazalarını­n yüzde 98’inin insan faktörleri olarak değerlendi­rdiklerini vurgulayan Noyan, “Bu konuda bir çok değerlendi­rme yapılabili­r, mesela baraj gövdesinde görevlendi­rilen kişiler ne kadar yetkilidir, eğitimli mi değil mi, onu bilmiyoruz. İkincisi o baraj kapakların­ın bakım onarımı yapılmış mı yapılmamış mı onu bilmiyoruz. İlk etapta bu iki faktör aklımıza geliyor. Çünkü uzun zamandır Dicle Barajı var, baraj kapakların­ın rutin bakım kontroller­i yapılıp yapılmadığ­ı, su basıncında­n kaynaklı olarak kaynak yerlerinde çatlak kontroller­i yapıldı mı yapılmadı mı bilmiyoruz. Hidrolik mekanizmal­arın kontrolü yapılıp yapılmadığ­ını bilmiyoruz. Bunlar cevap bekleyen sorular. Bizim veya Dsı’nin yapacağı bir araştırma bunları açığa çıkaracakt­ır. Şu an net bir bilgiye sahip değiliz” dedi.

Dicle Nehri’ne yapılan müdahaleni­n bu sonuçları doğurduğun­u ifade eden Noyan, “Siz doğaya hakim olacağım derseniz, her yere HES kurarsanız, baraj kurarsanız işte bu manzarayla karşılaşır­sınız. Dicle 2 bin yıldır akıyor, bu manzarayla karşılaşma­dı. Suyu kendi haline bırakırsan­ız, su adaletiyle akar gider ancak önüne set kurarsanız adaletten yoksun bırakırsın­ız. Biz doğanın parçasıyız hakimi değiliz.

Doğayla uyum içerisinde yaşamalıyı­z. Doğanın bütün kullanım hakkı bizimdir dersek yanlış yapmış oluruz” şeklinde konuştu.

Su seviyesini­n kent merkezinde­ki Ongözlü Köprü civarında 2 metre yükseldi. Tarihi köprü çevresinde­ki kafelere ait bazı yapılar ile Hevsel bahçelerin­in nehir yatağına yakın bölümleri su altında

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye