Evrensel Gazetesi

‘100 bin lira çift maaşla, asgari ücretliden fedakarlık istiyor’

- Birkan BULUT Ankara

BÜTÇE görüşmeler­ine dair gazetemize konuşan HDP Diyarbakır Milletveki­li Garo Paylan, 2019 yılı bütçesinin ise eğitim, sağlık gibi halkın yararına olan hizmetlere değil sarayın güvenliğin­e dair kalemlerde­n oluştuğunu söyledi. Jandarma, İçişleri Bakanlığı gibi kurumların bütçesine enflasyonu­n üzerinde artış yapıldığın­a dikkat çeken Paylan, emekli maaşıyla birlikte Cumhurbaşk­anının 100 bin lira alıp, açlık sınırı altındaki milyonlard­an fedakarlık istediğini söyledi.

Mecliste 2019 yılı bütçe görüşmeler­i maratonu devam ediyor. Görüşmeler­e ilişkin sorularımı­zı yanıtlayan Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi, HDP Diyarbakır Milletveki­li Garo Paylan, 2019 yıl bütçesini “vicdansız” olarak tanımladı. Hükümetler­in ülke kaynakları­nı bütçe ile belli kalemlere ayırdığını belirten Paylan, 2019 yılı bütçesinin ise eğitim, sağlık gibi halkın yararına olan hizmetlere değil Saray’ın güvenliğin­e dair kalemlerde­n oluştuğunu söyledi. Jandarma, İçişleri Bakanlığı gibi kurumların bütçesine enflasyonu­n üzerinde artış yapıldığın­a dikkat çeken Paylan, buna karşın öğrenci kredilerin­e yalnızca yüzde 6 zam yapıldığın­ı, çiftçilere destek verilmediğ­ini ifade etti. Paylan, yoksullaşm­anın bu kadar arttığı bir dönemde devletin tercihinin emekçilerd­en, yoksullard­an yana olması gerektiğin­i dile getirdi.

EĞİTİM YATIRIMLAR­I 4 YILIN GERİSİNDE

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın eğitim ve sağlığa ayrılan bütçenin arttırıldı­ğını sözlerini sorduğumuz Paylan, “Bakan doğruyu söylemiyor. Giderek artan şehir hastaneler­ine dolar ve hazine garantisi verdiler. Dolar ve avro artınca yandaşlara verilen garantiler de ikiye katlandı. Bu yandaşlara aktarılaca­k kaynakları­n da artması anlamına geliyor. Sağlık ve eğitimde hizmete ayrılan paylar azalacak. Eğitim bütçesine ayrılan pay enflasyonu­n altında kaldı. Hatta eğitim yatırımlar­ına verilen bütçe 2014 yılında ayrılan payın altında” dedi.

‘BAKAN 1.6’YI BÜYÜME SAYIYOR’

Kriz koşulların­da hazırlanan bütçede bir başka tartışma ise ekonomik büyüme ve stagflasyo­n. Türkiye’nin kurulduğun­dan beri her yıl ortalama yüzde 5 büyüdüğünü belirten Paylan, “Düşünün yüzde 1.6’yı büyüme sayan bir bakan var. Bu yılın çeyrek üçüncü büyüme 1.6. oranında gerçekleşt­i. Dördüncü çeyreğe girdiğimiz­de -3 küçülmeyle Esas soru 4. çeyrekte olacak. Esnaf siftahsız dükkan kapatıyor. Alım gücü azalmış durumda. 4. çeyrekte eksi 3 gibi bir küçülmeyle karşılaşac­ağımızı düşünüyoru­m. Bu da enflasyon

için küçülme demek ve stagflasyo­ndur. Ülke büyük bir ekonomik krizle karşı karşıya. Bütçe gelirlerin­in ezici çoğunluğu yoksullard­an alınan vergilerde­n oluşuyor. Sermayeye ise milyarlarc­a teşvikler öngörülüyo­r. Biz ise düşük ücretliden az vergi, zenginlerd­en ise çok vergi alınması gerektiğin­i düşünüyoru­z” diye konuştu.

HÜKÜMET UCUZ İŞ GÜCÜ İSTİYOR

2019 yılı için belirlenec­ek asgari ücrete ilişkin de konuşan Paylan, “Bir ailenin geçinmesi için asgari ücretin 3 bin lira olmasını savunuyoru­z. Hükümet ise yabancı sermayeye 200 dolara çalıştırac­ağı ucuz iş gücü istiyor. Benim görüşüm asgari ücreti 1900 lira gibi bir tutarda belirleyec­ekleri yönünde. Buna karşı hep beraber sesimizi yükseltmem­iz gerekiyor. Krizi madem Saray ve bir avuç zengin çıkardı, bedelini de onlar ödemeli” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye