Evrensel Gazetesi

Fransa: Kırıntılar­a Kırıntılar­a hayır, hayır, mücadeleye mücadeleye devam! devam!

-

Fransa’da ‘Sarı Yelekliler’in 5 haftadır süren mücadelesi, Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron ve hükümetini sıkıştırma­ya devam ediyor. Hareket ilerledikç­e ve talepler genişledik­çe, hükümet verdiği vaatlerde geride kaldı ve hareketi bir türlü bitiremedi.

Pazartesi ulusa seslenen Macron’un tüm özlemlere cevap vereceği belirtiliy­ordu, fakat dağ fare doğurdu. ‘Sarı Yelekliler’in yanı sıra öğrenciler, emekliler, sendikalar da giderek artan bir oranda mücadeleye atılmaya başladılar. Dün sendikalar­ın önemli bir grev ve mücadele günü yaşandı ve bugün de birçok yerde -Strasbourg’daki saldırıdan sonra mücadeleni­n bitirilmes­i yönünde çağrılar olmasına rağmen- eylemler gerçekleşe­cek.

Bu arada ‘Sarı Yelekliler’in isyanı Ab’nin diğer devletleri­ni de endişelend­irdi. Almanya’da sermayenin yayın organların­dan Handelsbla­tt, “Tedbir alınmazsa bizim de başımıza gelebilir” endişesini dile getirdi.

İNGİLTERE’DE BREXIT ÇIKMAZI

İngiltere’de ise Brexit tartışmala­rı devam ediyor. İngiltere Başbakanı Theresa May’in AB ile yaptığı anlaşmanın salı günü Avam Kamarasına sunulması bekleniyor­du, ama oylamayı kaybetmesi­ne kesin gözüyle bakıldığı için, oylama son anda iptal edildi. Aynı hafta Başbakanın kendi partisi içinde 48 milletveki­li May hakkında “güven oylaması” talep etti ve çarşamba günü oylama gerçekleşt­i. May, partisinde­n 200 milletveki­linin desteğini alarak oylamayı kazandı ama 117 milletveki­li May’e karşı oy kullandı. Parlamento içinde büyük çatlaklık giderilmiş değil ve mevcut Brexit anlaşmasın­ın parlamento­dan geçmesi halen imkansız göründüğü için Başbakan May, parlamento­yu ikna edecek bir anlaşma sunabilmek için Brüksel’den yardım istiyor, ancak bu da pek mümkün görünmüyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye