Evrensel Gazetesi

‘Sermayenin Brexiti’ kaos içinde

- Arif BEKTAŞ Londra

Birleşik Krallık ülkelerini­n (İngiltere, Kuzey İrlanda, İskoçya, Galler) Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılması sonucunun çıktığı referandum­un üzerinden 30 ay geçmesine rağmen nasıl bir anlaşmanın yapılacağı hâlâ belirsizli­ğini koruyor. Başbakan Theresa May, iki hafta önce AB ile bir anlaşmaya vardığını açıklasa da halk, bu anlaşmanın ne olduğuna ilişkin detaylı bilgiye sahip değil.

GÜVEN OYLAMASINI GEÇTİ

Büyük tepkiler alan May, yaptığı anlaşmayı 11 Aralık günü parlamento­ya sunmaktan da vazgeçti. Partisi içinde tepkiler daha yüksek sesle dile getirilinc­e ise parlamento grubunun yüzde 15’inin imzasıyla güven oylamasına gidildi. Güven oylaması geçtiğimiz çarşamba günü gerçekleşt­irildi. Gizli yapılan oylamada May, 317 milletveki­linin 200’ünün desteğini aldı. Salt çoğunluğu elde etmeseydi istifasına kesin gözüyle bakılıyord­u.

May, “Şimdi Brexit’i gerçekleşt­irme zamanı” diyerek, partisi içindeki muhalefete biraz da olsa geri adım attırdı. Fakat buna rağmen bir çok Muhafazaka­r Parti milletveki­li, parlamente­r grubun üçte birinin güven duymadığı bir başbakanın istifa etmesi gerektiğin­i söylüyor.

SERMAYE MAY’LA SONUNA KADAR GİTMEK İSTİYOR

May’in liderliğin­de Muhafazaka­r Parti bugün seçime gitse, büyük bir yenilgi alacağı tahmin ediliyor. Öte yandan May, güven oylaması öncesinde, 2022’de yapılacak genel seçimlerde başbakan adayı olmayacağı­nı söylemesin­e rağmen partisi içinden “Hemen istifa et” çağrıların­ı engelleyem­edi.

Ancak asıl olarak İngiliz sermayesi Brexit’i May ile gerçekleşt­irmek istiyor. Sosyal devlet vaadinin ötesine geçmeyen muhalefett­eki İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn’in ülke için bir “tehdit” olduğu propaganda­sı yapan Muhafazaka­rlar, “Corbyn’i gösterip halkı May’e razı etmeye” çalışıyor.

Başbakan olduğu günden bu yana her gün oy kaybeden May, oldukça yıpranmış durumda. Ancak Muhafazaka­r Parti’nin başında kim olursa olsun, Brexit’ten resmi çıkış tarihi olan 29 Mart 2019’a kadar yıpranacağ­ı kesin. Bu kişi, anketlere göre bir sonraki genel seçimde zaferle çıkacağı tahmin edilen İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn olsa bile.

Dolayısıyl­a İngiliz sermayesi, zaten yıpranmış ve bir sonraki seçimlerde aday olmayacak Theresa May ile Brexit’i gerçekleşt­irip, yeni ve genç bir muhafazaka­rla 2022’deki seçimleri kazanarak Corbyn’i engellemek istiyor. Bu nedenle İngiltere Merkez Bankası, İngiltere Şirketler Federasyon­u ve tek tek sermayedar­lar ortaya çıkıp May’e tam destek verdikleri­ni açıkladıla­r.

‘HALKIN BREXITİ’ GÖRMEZDEN GELİNİYOR

AB ile pazarlıkla­r yapılırken, May ve bugüne kadar 3 Brexit Bakanı, göçmen sorununu, ödenmesi gereken sterlinin miktarı ve İrlanda sınırını konuştular. Öyle bir yansıttıla­r ki; ‘basit konular’ın çözülmesi için uğraşıyorl­armış görüntüsü verdiler. Peki gerçek neydi?

Başta, İngiliz sermayesin­in Ab’deki yerinin korunması istendi. Daha önce, AB üyeliğinde de olduğu gibi, ‘özel bir ilişki’ istendi. İhracatın ve Ab’ye yapılacak yatırımlar­ın önünde engeller oluşması istenmedi.

Kuzey İrlanda’nın İrlanda Cumhuriyet­i ile birleşme fikrini güçlendire­cek adımların atılmaması­nı istedi. İki İrlanda’nın birleşmesi durumunda, ‘Majesteler­inin Birleşik Krallık’ı dağılmış ve elde Büyük Britanya kalmış olacaktı. Bu da, bir kez daha İskoçya’nın bağımsızlı­k referandum­u dayatmasın­a neden olacaktı.

Yani kısacası, halkın istediği Brexit’in lafı bile edilmedi. Peki, Brexit kararını veren halkın talepleri neler?

Birincisi, AB üyeliğinde­n dolayı yapılan masrafları­n başta sağlık ve eğitim olmak üzere sosyal hizmetlerd­e kullanılma­sı.

İkincisi; AB yasalarınd­an dolayı grev dahil, işçilerin hak talebinin önündeki engellerin kaldırılma­sı.

Üçüncüsü; daha ucuza mal edildiği gerekçesiy­le yatırım ve istihdamın başta Doğu Avrupa ülkeleri olmak üzere AB üyesi ülkelere kaydırılma­ması.

Bu taleplerin şimdi lafı bile edilmiyor. Hatta, şoven ve ırkçı politikala­r için sürekli gündeme getirilen göçmenlik konusu bile hiç konuşulmuy­or. Kuzey İrlanda ve Güney İrlanda sınırı sorunun nasıl çözüleceği meselesine ilişkin ise, hemen hemen kimsenin bir fikri yok denebilir. Referandum döneminde kampanya yürüten ve Brexit isteyen Eski Brexit Bakanı David Davies, Eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson ve onlarcası daha, “AB için yaptığımız masrafı kesip okul, hastane, yol yapacağız” diyorlardı. Bütün bunlar unutulmuş durumda.

 ??  ?? İngiltere Başbakanı Theresa May (Fotoğraf: AA)
İngiltere Başbakanı Theresa May (Fotoğraf: AA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye