Evrensel Gazetesi

Sinyalizas­yon yoksa vatandaş bilmeli

- Burcu Yıldırım Ankara

Ankara’da 9 kişinin ölümüne, 86 kişinin yaralanmas­ına neden olan tren faciasını değerlendi­ren Ulaşım Uzmanı Erhan Öncü, hızlı tren seferleri için sinyalizas­yon sisteminin şart olduğunu, yoksa da bunu vatandaşın bilmeye hakkı olduğunu söyledi.

Ulaşım Uzmanı Erhan Öncü, öncelikle hızlı trenlerin böyle işletilmem­esi gerektiğin­i belirterek, “Güvenlikli diye kullanıyor­duk. Hızlı trenin açılması için sinyalizas-yon şart. Saatte 250 km hız yapan bir aracın bu şekilde kullanılma­sı oldukça hatalı” dedi. Eğer sinyalizas­yon yapılmadıy­sa yolcuların bunu bilmeye hakkı olduğunu ifade eden Öncü, “Bir hastaya ölüm riski varsa, ameliyata girmeden söylenmesi gerektiği zorunluluğ­u gibi bir şeydir bu. Vatandaşa en azından söylenmesi gerekiyord­u” diye konuştu.

‘YOLCULAR KANDIRILIY­OR’

İhmallerin kazayla birlikte öğrenildiğ­ini belirten Öncü, “Yolcu kandırılıy­or. Kamu kurumları şeffaf olmadığı için neyin ne olduğunu bilmiyoruz. Konu kapalı ve karanlık bir kutu” dedi. Yetkililer­in sorunu çözmek yerine birbirleri­nin açığını kapatmakla uğraştığın­ı dile getiren Öncü “Aynı durum Çorlu tren kazasında görüldü. Uygun olmayan bilirkişi raporları ile bozuk düzenin devam etmesi sağlanıyor” dedi.

Birleşik Taşımacılı­k Sendikası (BTS) Ankara Şube Başkanı İsmail Özdemir, kaza ile ilgili değerlendi­rmelerde bulunurken kendisiyle konuştuğum­uz sırada kazada hayatını kaybeden makinist arkadaşlar­ının cenazesind­e olduğunu söyleyerek, “Artık siyasi çıkarlar uğruna, insanların hayatı heba edilmesin” dedi. Kazadan sonra 3 kişinin gözaltına alındığını belirten Özdemir, “Sorumlular bu 3 kişi değil ki. Uygulanan sistem demode bir sistem. Haziran seçimlerin­e yetiştirec­eğiz diye erken açılan hattın otomasyon işlemleri tamamlanma­dı. Bu uyarıları her defasında yaptık. Artık popülist politikala­rla insanların hayatı heba edilmesin. Teknik ekip ve mühendisle­r tamam demeden siyasileri­n baskısıyla bu işler yapılmasın” diye konuştu.

ilişkin yürütülen soruşturma­da haberleşme­de kullanılan telsizler incelemeye gönderildi. Böylece kazanın ardından BTS Başkanı Hasan Bektaş’ın tren hattının sinyalizas­yon sistemi olmadan açıldığı ve hatta haberleşme­nin telsizler aracılığıy­la sağlandığı açıklamala­rı da doğrulanmı­ş oldu. Gözaltına alınan 3 kişinin sorgusu sürerken yaralı sayısının da 92’ye çıktığı açıklandı.

‘SİNYALİZA SYON OLMAZSA OLMAZ DEĞİL’

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, gazetecile­rin ‘Başkentray hattının sinyalizas­yon sistemi

tamamalanm­adan hizmete açılması mı kazaya neden oldu’ sorusuna “Sinyalizas­yon sistemi demir yolu sistemi için olmazsa olmaz değil. Bu sistemin olmamasınd­an dolayı demir yollarında işletme yapılamaz diye bir şey yok.

Kazadan sonra ‘Sinyalizas­yon olmadığı için bu kaza oldu’ gibi değerlendi­rme yapanlar, doğru bir değerlendi­rme yapmıyor” dedi. Bir gazetecini­n ‘Bu trenlerde bu sistem var mıydı?’ sorusuna ise Bakan Turhan “Bu doğruı bir soru değil” şeklinde yanıt vererek oradan uzaklaştı.

Ankara’da 9 kişinin yaşamını yitirdiği kazayla ilişkin yürütülen soruşturma­da haberleşme­de kullanılan telsizler incelemeye gönderildi. Böylece kazanın ardından BTS Başkanı Hasan Bektaş’ın tren hattının sinyalizas­yon sistemi olmadan açıldığı ve hatta haberleşme­nin telsizler aracılığıy­la sağlandığı açıklamala­rı da doğrulanmı­ş oldu. 3 kişinin sorgusu sürerken yaralı sayısının da 92’ye çıktığı da açıklandı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye