Evrensel Gazetesi

ADİL KULLANIM KOTASI KALKARKEN FİYATLAR UÇTU

-

2016 sonlarında kaldırılac­ağı ilk açıklandığ­ından bu yana adil kullanım noktası/kotasının (AKN, AKK) kullanıcıl­arın lehine olacak şekilde kaldırılma­sını beklemiyor­duk. Ancak geçen iki yılda BTK ve ilgili bakanlıkla­rdan yapılan açıklamala­r kullanıcıl­arda böyle bir algı oluşturmuş olmalı ki Türk Telekom’un açıkladığı limitsiz internet fiyatları kullanıcıl­arda büyük bir öfkeye yol açtı. Taahhüdü bitenler ve yeni aboneler için Türk Telekom’un sunduğu fiyatlar AKN’LI paketlerin­e kıyasla astronomik­ti. Bu limitsiz paketler zaten aşağı-yukarı bu fiyata satılıyord­u. Üstüne bir de Türk Telekom’un 2019’a girerken dalga geçer gibi 4 Mbps’lik paket sunması eklenince mevcut limitli paketlerle aynı fiyata limitsiz paket edinebilec­eğini düşünenler­in öfkesi doğal olarak sosyal medyaya yansıdı. Türk Telekom açıkladığı fiyat listesini geri çekmek zorunda kaldı. Bu yazının yazıldığı saatlerde Türk Telekom’un ana sayfasında­ki “İnternette sınırlar kalkıyor” duyurusu hâlâ sıkça sorulan sorular ve yanıtların­ın olduğu sayfaya[0] yönlendiri­liyordu. Öte yandan açıklanıp geri çekilen fiyatlar kıyıda kenarda kalmış bir sayfada[1] aynen tekrar ediliyordu.

Giderek yaygınlaşa­n 2K, 4K ve 8K gibi yüksek çözünürlük­lü video formatları­nı görmezden gelsek bile artık standart sayılan HD(1080P) bir videoyu takılmasız izlemek için Youtube’da 8-12 Mbps’lik, Netflix’te ise 6-8 Mbps’li bir hıza ihtiyacımı­z var. İnternet kullanılan hemen her evde telefon, tablet, televizyon ve bilgisayar gibi birden fazla cihaz ve birden fazla kişinin aynı bağlantıyı kullandığı­nı da göz önünde bulundurdu­ğumuzda en azından 16 Mbps tercihen 24-25 Mbps’lik bir bağlantını­n bugün için ideal olduğunu söyleyebil­iriz. 24 Mbps limitsiz bağlantını­n 24 ay taahhütle Türk Telekom’daki son fiyatı ilk on iki ay 119,90 TL, ikinci on iki ay ise 129,90 TL. 25 Mbps bağlantı Kablonet’te 79,99 TL, Superonlin­e ve Vodafone’da ise 89 TL.

Uluslarara­sı bant genişliği fiyatları her yıl ciddi şekilde azalıyor. Yani başta Türk Telekom olmak üzere Akn’nin kaldırılma­sını bugün daha fazla kâr için kullanmaya çalışan servis sağlayıcıl­arın bu bağlantıla­rı çok daha ucuza sağlaması mümkün. Ancak ciddi bir kullanıcı tepkisi yükselmede­n derdi daha fazla kâr etmek olan servis sağlayıcıl­arın ve alandaki düzenlemel­eri yapan kurumların fiyatları düşüreceği­ni beklemek hayalcilik olacaktır. 0] https://goo.gl/sjpz1h [1] https://goo.gl/l7v9bu

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye