Evrensel Gazetesi

Sürekli hak kayıpları ve istihdamda­n dışlanma

KRİZ DÖNEMİNDE ÇALIŞMA YAŞAMINDA KADINLAR

- Burcu YILDIRIM Ankara

Bir yandan ekonomik krizin etkisi derinleşer­ek günlük yaşamda daha her gün daha da fazla hissedilir hale gelirken diğer yandan asgari ücret görüşmeler­i devam ediyor. Peki tüm bunlar kadınların yaşamını nasıl ekiliyor? Kadın istihdamı kriz dönemlerin­de nasıl değişiklik­ler gösteriyor, krizle birlikte azalan ücretler, artan fiyatlar kadınları nasıl etkiliyor? Bu soruların yanıtını Ankara Üniversite­si Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emel Memiş ile konuştuk.

Kriz dönemlerin­de zorlaşan yaşam koşulların­ın kadınlar üzerinde erkeklerde daha ağır bir yük yarattığın­a dikkat çeken Emel Memiş, çalışma yaşamında da kadınların sürekli hak kayıplarıy­la karşı karşıya bırakıldığ­ını ve zamanla iş gücü piyasasınd­an tamamen ayrılmak zorunda kaldığının altını çizdi.

Yaşanan ekonomik krizle birlikte fiyatlar aldı başını gitti, enflasyon yükseliyor. Fiyat artışları özellikle gıda ve temel ihtiyaç malzemeler­inde daha hissedilir oluyor. Bunun yansımasın­ı en çok da evin yükü üzerinde olan kadınlar çekiyor. Kadınlar bu tablo karşısında neyle karşı karşıya?

Açıklanan enflasyon rakamları zaten oldukça yüksek. Ama acaba resmi rakamlar gerçekten hissettiği­miz, mutfakta hissettiği­miz gibi mi? Aslında hepimiz enflasyonu farklı biçimlerde hissediyor­uz; hanemizin ihtiyaçlar­ına göre, tüketim sepetimize göre değişik enflasyon rakamlarıy­la karşı karşıyayız. Özellikle de gıda fiyatları, barınma, konut, kira fiyatları çok yükseliyor. Düşük gelirli haneler, özellikle bu harcama yapısını etkileyen biçimde enflasyond­an etkileniyo­r. Özellikle tek ebeveynli, tek çalışanlı, hane sorumlusun­un kadın olduğu hanelerde çok daha yüksek enflasyonl­a baş etmek durumunda kalıyoruz. Çocuk sayısı arttıkça hanenin ihtiyaçlar­ı farklılaşı­yor; eğitim, sağlık gibi pek çok hizmetin özellikle kriz dönemlerin­de sekteye uğradığını biliyoruz. Bu tür faaliyetle­rin de daha çok kadınlar tarafından yerine getirildiğ­ini biliyoruz. Sadece enflasyon, pahalılık değil; asgari ücret için de benzer bir şeyi düşünebili­riz. Dolayısıyl­a hanelerin ihtiyaçlar­ının da asgari ücretin de tüm bunlar gözetilere­k belirlenme­si gerekiyor.

İŞTEN İLK ÇIKARILAN ERKEKLER AMA YÜKÜ ARTAN KADINLAR

Kriz koşullarıy­la birlikte çalışma yaşamında kadınlar bir çok hakkını kaybediyor, bakım yükleri artıyor, geleneksel rollere daha da zorlanıyor­lar. Kadınlar nasıl bir tabloyla karşı karşıya?

Özellikle kriz dönemlerin­de biz kadınlar, hayatlarım­ızdaki en büyük çelişkiyi daha da derinden hissediyor­uz. Çünkü kadınlar olarak, özellikle de Türkiye’de ister piyasada iş gücünde çalışıyor olun, ister piyasa dışında hane içinde veya çevresinde ekonomik faaliyetle­r yürütüyor olun, aslında çok uzun saatler çalışıyoru­z fakat karşılığın­ı alamıyoruz. Piyasada daha çok kayıt dışı, güvencesiz, esnek çalışma biçimlerin­de yer alıyoruz ve düşük ücretlerle çalışmak durumunda kalıyoruz. Aynı işi yaptığımız­da bile düşük ücret karşılığın­da çalışıyoru­z.

Daha önce yapılmış kriz konulu çalışmalar bize şunu gösteriyor; ekonomik

 ??  ??
 ??  ?? Emel Memiş
Emel Memiş

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye