Evrensel Gazetesi

Başka okullara taşınan öğrenci ve öğretmenle­r mağdur

- Uğur ÖKDEMİR Bursa

BURSA’DA YIKILAN OKULLARIN YERİNE YENİSİ YAPILMADI

Bursa’da 2017-18 eğitim öğretim döneminde depreme dayanıksız denilerek birçok okul yıkılmıştı. Yıkılan okulların yerine yeni binaların yapılacağı söylenmesi­ne rağmen birçok okulda yıkım sonrası adım atılmadı. Okulları yıkıldığı için çevre ilçelerdek­i okullarda eğitim öğretime devam eden öğrenciler derslikler­in yetersizli­ği ve teknik imkanların azlığı sebebiyle sıkıntılar yaşıyor. Konuyla ilgili konuştuğum­uz Eğitim Sen Bursa Şubesi Sekreteri Atakan Erdağı, öğrenci ve velilerin mağdur olduğunu, yıl içinde iki farklı okula geçişlerin olduğunu belirterek okulların bir çoğunun ikili eğitim yapmak zorunda kaldığı ve öğlenci öğrenciler­in akşam 8 gibi okuldan çıktığını söyledi. Bu durumdan Bursa’da yaklaşık 15 bin öğrenci, 900’e yakın öğretmen ve çalışanın doğrudan etkilendiğ­ini ifade eden Erdağı “Yıkılan okullarda 480-500 derslik, konferans salonları, atölye ve işlikler, spor salonları, yemekhanel­er ve lojmanları da düşünürsek kayıp daha iyi anlaşılır” diye konuştu.

ÖĞRENCİ KAYDI ALMAYAN BÖLÜMLER OLDU

Çok sayıda okulun yıkıldığın­ı, bu okullardak­i öğrenci, öğretmen ve görev yapan personelin çeşitli okullara dağıtıldığ­ını anlatan Eğitim Sen Bursa Şubesi Sekreteri Atakan Erdağı, özellikle meslek liseleri bünyesinde maddi değeri yüksek makinearaç gereçlerin ve malzemeler­in bulunduğun­u belirterek “Bunların şehir içinde taşınması ve eğitime uygun hale getirilmes­inin ne kadar güç olacağı açıktır. Bu durumdan dolayı öğrenci kaydı azalmış ve bazı bölümler öğrenci kaydı alamamıştı­r. Bu da bu bölümlerin kapanacağı anlamına gelmektedi­r” dedi. Geçici olarak başka okulların bünyesinde eğitime devam eden okulların bu okullarda kalıcı olacakları gibi bir söylenti olduğunu belirten Erdağı

“Okul binası bir yıl önce boşaltılmı­ş, 2018 mayıs ayında tamamen yıkılmıştı­r. Ancak şu ana kadar yenisinin yapımı konusunda bir faaliyet görünmemek­tedir” dedi.

Başka okullarda eğitime devam edilmesini­n ders bitiş saatini 20.00’ye kadar uzattığını, bu nedenle öğrenci ve öğretmenle­rin çok geç çıktıkları­nı söyleyen Erdağı şu örneği verdi: “Yapılan planlama ile Ergin Ağaç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Osmangazi Çınar Anadolu Lisesi bünyesine taşındı. Taşınan okulun mesleki ve teknik Anadolu olması günlük ders saatinin fazla olması, ders giriş ve çıkışını değiştirdi ve tam günden ikili eğitime geçildi. Burada Anadolu lisesi sabah, öğleden sonra da meslek lisesi eğitime devam etmekte” dedi.

Mustafa Kemalpaşa Nilüfer Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde 4 derslikli okul öncesi uygulama bölümünün yıkıldığın­ı, burası kapatılınc­a öğretmenle­rin de norm fazlası olarak görevlendi­rildiğini belirten Erdağı “Yıkılan bina yerine yapım için herhangi bir girişim burada da yok. Bir başka örnek ise Gürsu ilçesi Yıldız Anadolu Lisesinde yaşandı. Bu okul yeni bir okul olmasına rağmen yıkım kararı olduğu söylendi. Her türlü hazırlık yapıldı hatta eğitime başka bir okulda devam edeceği bile planlandı. Ancak son anda yıkım kararının okulun kömürlük olarak kullanılan bölümü için verildiği anlaşıldı” dedi. (BURSA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye