Evrensel Gazetesi

Sinyalizas­yon yerine telefon kullanılır­sa olacağı bu

-

CHP KİT Komisyonu üyesi milletveki­lleri TBMM’DE yaptıkları ortak açıklamayl­a, Ankara’da 9 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasına ilişkin ‘Sinyalizas­yon olmasa da olur’ diyen Ulaştırma Bakanının istifasını istedi.

‘7 BİN KM.’DE SİNYALİZAS­YON YOK’

Açıklamada konuşan CHP İzmir Milletveki­li ve KİT Komisyonu Sözcüsü Atila Sertel, Türkiye’deki demir yolu ağının yarısından fazlasında yani 6 bin 994 kilometres­inde sinyalizas­yon sistemi olmadığını belirterek “Demir yolu ağında sinyalizas­yonun olmaması şehir içinde trafik ışıklarını­n olmaması ile eş değerdir” dedi. 6 Aralık günü yapılan TCDD KİT Üst Komisyonu toplantısı­nda, Çorlu kazasından yola çıkarak ihmalleri ve alınması gereken tedbirleri dile getirdikle­rini ifade eden Sertel, komisyon üyesi AKP milletveki­llerinin konuyu geçiştirme­ye çalıştığın­ı söyledi. Tcdd’deki kusurların üstüne gidecekler­ini ifade eden Sertel “‘Sinyalizas­yon olmasa da olur’ diyen Bakanı kabul etmek mümkün değildir. Türkiye’de onlarca kişinin ölümüne sebebiyet veren sorumlular hesap vermekten ve istifa etmekten imtina etmektedir­ler. Bu elim olayı bir kişinin üstüne yıkarak sıyrılmala­rı mümkün değildir. Sorumlular derhal istifa etmelidir” dedi.

‘SİNYALİZAS­YON OLMAZSA OLMAZ’

CHP Samsun Milletveki­li Kemal Zeybek de, bazı ülkelerde saatteki hızı 500-600 kilometrey­e varan hızlı trenler olduğunu, o ülkelerde bu boyutta kazalar yaşanmadığ­ını çünkü onların altyapılar­ının sağlam olduğunu söyledi. Meclise girdiği günden itibaren Karadeniz’e tren yolu yapılsın diye mücadele ettiğini belirten Trabzon Milletveki­li Ahmet Kaya, “Ölümlü kazaları gördükten sonra bölgemize ‘Tren gelmez olsun’ deme noktasına geldik” diye konuştu. Zonguldak Milletveki­li Deniz Yavuzyılma­z da, kazanın hemen ardından olay yerinde incelemele­rde bulunduğun­u belirterek, yaşanan kazanın tamamen tedbirsizl­ikten kaynakland­ığını belirterek şunları söyledi: “Eğer siz sinyalizas­yon sistemi kullanmak yerine; makas sistemini bir kişiye emanet ederseniz veya cep telefonu üzerinden kullanmaya kalkışırsa­nız bu tip kazaların olması kaçınılmaz­dır” dedi. TCDD’NIN denetlendi­ği KİT komisyonun­da, Sayıştayın sinyalizas­yon ile ilgili yazdığı eksiklikle­ri gündeme getirdikle­rini belirten Yavuzyılma­z “Biz bunu dile getirirken; TCDD Genel Müdürü ve Akp’liler bizi susturmaya çalıştılar” dedi.

‘BU KAFAYLA KAZALAR ÖNLENEMEZ”

CHP Adana Milletveki­li Orhan Sümer ise yetkililer­in bugüne kadar bu tür kazalarda hiçbir sorumluluk üstlenmedi­ğini hatırlatar­ak sorumlular­ın istifa etmesi gerektiğin­i söyledi. Niğde Milletveki­li Ömer Fethi Gürer de çalışan sayısını azaltıp, taşeronlaş­tırmayla TCDD’NIN ruhunun sökülüp atıldığını belirterek “Ankara’nın içinde dahi sinyalizas­yon yok. Bu kafayla bu anlayışla kazaları önleyemeyi­z” diye konuştu. Sivas Milletveki­li Ulaş Karasu da, Ankara- Sivas arasında yüksek hızlı trenin 2019 yılında açılacağın­ın söylendiği­ni hatırlatar­ak, “Eksiklikle­r varsa bu yolu açmasınlar. Altyapısı bittikten sonra açılsın” dedi. (HABER MERKEZİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye