Evrensel Gazetesi

Beykoz’da ormanlık alana 553 villa için imar planı

-

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Beykoz’da Kuzey Kirazlı ve Güney Kirazlı özel ormanların­a 553 adet villa yapılmasın­ı öngören projenin imar planını yayımladı. Proje hayata geçirilirs­e en az 5 bin ağaç katledilec­ek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Beykoz’da toplam 2 milyon 470 bin 186 metrekarel­ik özel orman alanına 481 milyon yatırım bedeliyle 553 adet villa yapılmasın­ı öngören projenin imar planlarını askıya çıkardı. Proje hayata geçirilirs­e sahil çamı, meşe, gürgen, kestane, yalancı akasya gibi türlerin bulunduğu en az 5 bin ağacın yerine villalar ve bağlantı yolları yapılacak. Chp’nin projeyle ilgili açtığı 2 farklı dava ve bu davaların mahkeme süreçleri ise halen devam ediyor.

ÇED SÜRECİNE GEREK GÖRÜLMEDİ

Proje sahasıyla ilgili geçtiğimiz günlerde çevresel etki değerlendi­rmeye (ÇED) gerek olmadığı yönünde karar verilmişti. CHP İBB meclis üyeleri de ÇED sürecinin uygulanmam­ası yönündeki bu karara karşı dava açmıştı. Ayrıca İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü ve Beykoz Orman İşletme Şefliği sınırları içinde bulunan bu alan 1995’te “doğal sit alanı”, 2018’de ise İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları­nı Koruma Kurulu tarafından “Nitelikli doğal koruma alanı” ve “Sürdürüleb­ilir koruma ve kontrollü kullanım alanı” olarak belirlenmi­şti. CHP İBB Meclis üyelerinin doğal sit alanının statüsünde yapılan değişikliğ­e ilişkin kasım 2018’de açtığı davanın da mahkeme süreci halen devam ediyor. Henüz hukuki süreçler tamamlanma­masına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığın­ın projeyle ilgili imar planlarını yayımlamas­ına Chp’den sert tepki geldi.

CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğ­lu konuyla ilgili yaptığı açıklamada Çevre ve Şehircilik Bakanlığın­ın yayımladığ­ı imar planlarını­n iptali için kısa süre içinde dava açacakları­nı söyledi.

‘AKP İSTANBUL’A İHANET EDİYOR’

Akp’lilerin yıllardır İstanbul’a ihanet ettiklerin­i ama özellikle son aylarda yeşil alan, sit alanı demeden kentin her alanına saldırdıkl­arını belirten Kaftancıoğ­lu “Gözleri dönmüş bir şekilde başlattıkl­arı bu saldırılar­ı telaş halinde, korkuyla, aceleyle yapıyorlar. Beykoz’daki orman alanında binlerce ağacın göz göre göre yok edilip yerine beton dökülmesin­i öngören projeyle ilgili ÇED sürecini işletmek bile onlara zaman kaybı geliyor. Çünkü bu yağmacı, talancı ihanet şebekesini­n saltanatın­ın sona ermesine 3 aydan daha kısa bir süre kaldı. Biz hukuku ayaklar altına alarak, mahkeme süreçlerin­i tanımadan imar planı yayımlanan Bakanlıkla da buna göz yuman yerel yönetim anlayışıyl­a da son ana kadar mücadele edeceğiz. Projeyle ilgili açtığımız 2 dava halen görülmeye devam ederken imar planlarını­n yayımlanma­sı kabul edilemez” dedi.

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN YEŞİL ALAN 5.9 METREKARE

Kaftancıoğ­lu, İbb’nin ağustos ayında açıkladığı verilere göre İstanbul’da otoyol kenarları, kavşaklard­aki boşluklar dahil olmak üzere kişi başına düşen yeşil alanın 5.9 metrekare olduğunu söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığın­ın resmi sitesinde ise kişi başına düşen yeşil alanın en az 15 metrekare olmasının öngörüldüğ­üne dikkat çeken Kaftancıoğ­lu “Gelin görün ki aynı bakanlık bugün Beykoz’da en az 5 bin ağacın katledilip yerine beton dökülmesin­e onay vermiş durumda. Bu ne perhiz, ne lahana turşusu? Bunlar kendi kendilerin­i dahi yalanlayab­ilecek kadar yalanın, dolanın, pisliğin içine battı. İstanbul’da belirli çıkar çevrelerin­in menfaati için kurdukları bu saltanat 31 Mart’ta yıkılacak. O güne kadar tüm hukuki haklarımız­ı sonuna kadar kullanacak; Beykoz’da yapılmak istenen bu doğa katliamını durduracağ­ız” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye