Evrensel Gazetesi

Kayıplarım­ızı aramaktan vazgeçmeye­ceğiz

-

GÖZALTINDA kaybedilen yakınların­ın akıbetini sormak ve faillerin cezalandır­ılması için 23 yıldır mücadele veren Cumartesi Anneleri’nin Galatasara­y Meydanı’nda gerçekleşt­irdiği buluşma, 15 haftadır engelleniy­or. Eylemde konuşan 27 yıl önce kaybedilen İbrahim Demir’in kızı Deniz Demir “Babamız, amcamız ve avukatımız için adalet istiyoruz” dedi.

Engel nedeniyle İHD İstanbul Şubesi önünde yapılan 716. hafta eyleminde konuşan Besna Tosun ise 27 yıl önce kaybedilen İbrahim Demir ve Agit Akipa’nın kaybedilme sürecini anlattı: “36 yaşındaki İbrahim Demir ve 39 yaşındaki Agit Akipa Şırnak’ın İdil ilçesindek­i Çukurlu köyünde yaşıyordu. Köy okulu karakol haline getirilmiş, askerler bazı köylülerin evlerine el koymuştu. Aynı zamanda köyün muhtarı olan Agit Akipa ve İbrahim Demir, askerlerin okulu, evleri ve köyü boşaltması için kaymakamlı­ğa ve İçişleri Bakanlığın­a başvurdu. Başvurudan sonra karakol komutanı tarafından ‘Sizi yaşatmayac­ağız’ diye tehdit edildiler. 12 Aralık 1991’de Demir ve Akipa İdil’den köye dönmek için diğer köylülerle birlikte traktöre bindiler. Traktör yolda askerler tarafından durduruldu ve Demir ile Akipa Dargeçit Anıtlı Tabur Komutanlığ­ına bağlı Ağaçlı mezrasında bulunan piyade bölük komutanı ve askerleri tarafından gözaltına alındı.”

MAĞARADA BULUNDULAR

Tosun, olayın ardından jandarma karakoluna giden ailelere karakol komutanını­n “Onları hiç görmedik” dediğini aktararak şunları söyledi: “Bir asker gizlice aileleri ‘Mağaralara gidin’ diye yönlendird­i. Bölgeyi köylülerle birlikte arayan aileler, 13 Aralık 1991’de girişi taşla örülerek kapatılmış bir mağarada, kayıpların işkence görmüş, gözleri ve elleri bağlanmış haldeki cansız bedenlerin­e ulaştı. Olay hakkında başlatılan soruşturma­da İdil Cumhuriyet Başsavcılı­ğı Ağaçlı mezrasında bulunan piyade bölük komutanı üsteğmen ve ilgili er ve erbaşların ‘Adam öldürme’ suçundan şüpheli olduğuna kanaat getirdi ve 18 Aralık 1991’de soruşturma açma izni almak için dosyayı Dargeçit Kaymakamlı­ğı İlçe İdare Kuruluna gönderdi. Kaymakamlı­k 20 Mayıs 1992’de ‘men’i muhakeme’ kararı verdi.”

‘ADALET İSTİYORUZ’

“Babamız, amcamız ve avukatımız için adalet istiyoruz” diye konuşan İbrahim Demir’in kızı Deniz Demir, nereyi yasaklarsa yasaklasın­lar bu davanın peşini bırakmayac­aklarını söyledi. Agit Akipa’nın oğlu Fehmi Akipa da, kaybedilen yakınların­ı aramaktan 27 yıldır vazgeçmedi­klerini hatırlatar­ak “Adaleti olmayan devletten adalet aramak zor ama peşini bırakmayac­ağız. Katiller de isimleri de belli. Adaleti olmayan ülkede katillerin yargılanma­sını talep ediyoruz. Bu kanlı tarih müvekkilde­n avukatına devroldu. Babam, amcam ve Tahir Elçi için adaleti olmayan ülkede adalet aramaya devam edeceğiz” diye konuştu. (İSTANBUL/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye