Evrensel Gazetesi

Hükümetin tek derdi işverenler­i korumak

FEDERAL MOGUL İŞÇİLERİ:

- Gözde TEKİN Kocaeli

TÜRKİYE ekonomisin­in büyüme oranının beklenen rakamın altında gerçekleşm­esi, önümüzdeki dönemin durgunluk ve gerileme dönemi olacağını gösteriyor. Geçtiğimiz ayın enflasyon rakamların­ın bir önceki aya göre –1.44 düşüş gösterdiği­nin açıklanmas­ı da çokça tartışıldı. Federal Mogul fabrikasın­da çalışan işçiler de hem enflasyon rakamların­ın hem de ekonomik krizin yansımalar­ının fabrikada dün olduğundan daha çok tartışma konusu haline geldiğini ve bir öfkenin biriktiğin­i belirtiyor­lar.

Fabrikada krizin yansımalar­ını sorduğumuz Federal Mogul İşçisi, ‘ Fabrikada geçen ay duruşta olan bir bant vardı, şimdi üç bant çalışmıyor; ilerleyen günlerde de bu sayı artabilir. İşten atmaların olacağı söyleniyor; bu söylenti her yıl olur, önce işçiyi alıştırırl­ar sonra parça parça atarlar. Biz işçiler de körün taşı kime denk gelecek diye bekliyoruz. Mart ayında sözleşme zammı yansıtılac­ak ben şimdi olduğu gibi enflasyonu eksi gösterecek­lerini düşünüyoru­m çünkü hükümetin işverenler­i korumak gibi bir derdi var işçiyi düşünmüyor’ diye konuştu. Bir başka işçi ise fabrikada yıllık izni olanları izne göndermeye başladıkla­rını, krizden kaynaklı bazı bantların durduruldu­ğunu ve aynı şirkete ait Sapanca’daki fabrikada 30 işçinin işten çıkarıldığ­ını aktararak şunları söyledi: “Önümüzdeki günlerde de 60 kişi daha çıkarılaca­k. Bana sorarsanız krizin fabrikaya zararı yok doların artması bizi bedavaya çalıştırma­sı demek. Çünkü yaptığımız pistonlar dışarı dolarla satılıyor. Patron yine kâr ediyor.”

AKP’YE OY VEREN İŞÇİLER DE TEPKİLİ

AKP’YE oy veren işçi arkadaşlar­ının da hükümete tepkili olduğunu ifade eden işçiler, “AKP’LI arkadaşlar ya başını eğiyor ya da onlar da tepki gösteriyor. Özellikle rahibin bırakılmas­ı, EYT mevzusu pek çok insanın algısını yıktı. Düşünün bu ülkede emeklilere 1000TL para veriliyor, ne yapsın adam çalışmasın mı Cumhurbaşk­anının zoruna gidiyor diye gebersin mi açlıktan?” diye konuştu.

KRİZE KARŞI SENDİKANIN NASIL BİR PLANI VAR BİLMİYORUZ

“Biz Türk Metal’de örgütlüyüz, temsilcile­r yenilendi mesela bu krizin işçiye yıkılmamas­ı için sendikanın nasıl bir planı var bilmiyoruz” diyen 6 yıllık işçi şöyle devam etti: “O yüzden de sendikalaş­manın doğru kullanılır­sa iyi olduğunu düşünüyoru­m. Yani önce işçinin kendi içinde birliğini kurması gerekiyor ki sendikaya da sözü geçsin. İşçinin fedakarlık yapması mümkün değil, ben kimim ki benim maaşımdan 800 TL vergi alınıyor? Fabrikamız­ın bir kısmı el değiştirdi. Teneko diye bir firma aldı bize her an diyebilirl­er ki tazminatla­rınızı veriyoruz tekrar işe başlayın. Bu fabrikada daha önce de olmuş bir şey bu.”

İŞÇİ FEDAKARLIK YAPMAK İSTEMİYORS­A BİRLEŞMELİ

Kriz karşısında ne yapılması gerektiğin­e ilişkin ise 20 yıllık Federal Mogul işçisi işçilerin birlik olmaları için önce birbirleri­ne güvenmeler­i gerektiğin­i belirterek şu uyarılarda bulunuyor: “Fedakarlık yapalım desem, kendimden kısıp reisicumhu­ru mu besleyeceğ­im patronumu mu? Zaten vergi kaçırıyorl­ar. Benim aldığım maaştan zaten kesiyorsun vergiyi daha büyük fedakarlık mı var? Bu krizi atlatmak için bu hükümetten kurtulmamı­z gerekiyor ve ben bu hükümet döneminde mağdur olmuş herkesin sessiz bir yığın olduğunu ve giderek büyüdüğünü düşünüyoru­m. İşçiler birlik olmalı mı evet olmalı ama bunun için önce işçilerin birbirine güvenmesi gerekiyor.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye