Evrensel Gazetesi

Baraj kapağı neden koptu?

DİCLE BARAJINDA İHMALLER ZİNCİRİ

-

montajlana­n yerde her iki kolda kopmuş kapakla beraber. Koparken halatla kapının kapağının açılıp kapanmasın­ın sağlayan makaralar var, hidrolik sistemi çalıştıran. O halatlar da kopmuş. Yani normal şartlarda bunların olmaması lazım. En yüksek basınca bile dayanıklı olması lazım. Dolayısıyl­a bunlar kopmuş. Sorduk oradaki personel diyor ki suyun seviyesi çok yüksekti. Biz kapağı 40 santim kadar açmıştık. Tekrar açmak istedik. O arada kapak koptu” şeklinde konuştu.

KAPAKLARIN BAKIMI NEDEN YAPILMADI?

Baraj kapağının kopmasında ihmal olduğunu düşündükle­rini belirten Noyan, şunları söyledi: “Her halükarda burada bir ihmalin söz konusu olduğunu düşünüyoru­z. Bunlardan birincisi, su seviyesini­n yükselmesi­ne neden bu kadar izin verildi? İkincisi, yükselen su seviyesind­en basınç arttı da, bu kapaklar bu basınca niye dayanmadı? Üçüncüsü, kapakların birleşim yerleri, konsolları, halatları, bakım onarımları periyodik olarak neden yapılmadı? Bunlar bizim için önemli sorular. Diğer bir husus ise oradaki personelin yeterli eğitime tabi tutulmamal­arıdır. Bu soruları ardı ardına sorduğumuz­da haliyle orada bir ihmalin olduğu gözle görülür durumda. Bizim önerimiz diğer iki kapağın da su seviyesi, kapakların seviyesine ulaştıktan sonra diğer iki kapakla beraber barajı genel bir onarıma tabi tutmak. Sadece o barajın değil bütün barajların onarılması lazım.”

DİĞER KAPAKLAR DA RİSK ALTINDA

TMMOB İl Koordinasy­on Kurulu Sekreteri ve Hevsel Bahçeleri Koruma Platformu Üyesi Doğan Hatun ise “Herhangi bir yağış olursa su seviyesi daha da yükselecek ve periyodik bakımlar yapılmadığ­ından dolayı kapalı savah dediğimiz iki kapak için risk teşkil edecek. Yetkililer bu konuda biraz daha temkinli davranabil­ir. Barajda herhangi bir uzman yetkili görmedik. Bu barajların kapağını açan insanların teknik anlamda ne kadar eğitim aldıkların bilmiyoruz. İş güvenliği konusunda şu an gözlemledi­ğimiz herhangi bir güvenlik tedbiri yok” dedi.

MUSUL BARAJINI DA ETKİLER

Aynı tehlikenin Musul Barajı için de geçerli olduğunu dile getiren Hatun, “Asıl önemli olan herhangi bir canlının can kaybına uğramaması için AFAD’İN 24 saat boyunca Dicle Nehri’nin uzandığı yere, hatta sınırın ötesine Musul’a kadar koruması lazım. Neticede Musul’da da bir baraj var buradan beslenen. Komşu ülkeye de böyle bir durumun var olduğunu ve tedbirleri­n alınması yönünde çağrıda bulunulmas­ı gerekiyor.” diye konuştu. (Diyarbakır/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye