Evrensel Gazetesi

Emperyaliz­me ve gericiliğe karşı birlik ve mücadeleye!

-

Uluslarara­sı Marksist Leninist Parti ve Örgütler Konferansı­nın (CIPOML) 24. Genel Oturumu geçtiğimiz ay Meksika’da gerçekleşt­irildi. 24. oturuma Türkiye’den Emek Partisinin yanı sıra, Tunus, Burkina Faso, Danimarka, Fransa, İspanya, Ekvador, Dominik Cumhuriyet­i, Bolivya, Peru, Kolombiya, Meksika, Venezuela ve Hindistan’dan Marksist Leninist parti ve örgütlerin temsilcile­ri katıldı.

Sonuç deklarasyo­nunda ise “İşçilere ve halklara, devrimcile­re ve komünistle­re” seslenen CIPOML, emperyalis­tlerin kışkırttığ­ı savaşlara ve silahlanma yarışına karşı mücadeleni­n, işçiler ve gençlik tarafından üstlenilme­si gerektiğin­i vurguladı, “Barış savunusu, işçilerle halkların politik ve sendikal haklarının savunulmas­ı ile birleştiri­lmeli, geniş demokratik kesimleri kapsayan bir dava olarak, proletarya enternasyo­nalizminin uluslarara­sı bayrağı haline gelmelidir” diyerek, işçileri ve halkları, ilericiler­i ve demokratla­rı birlik ve mücadeleye çağırdı.

YENİ KRİZİN SONUÇLARI FARKLI OLACAK

“Konferans, uluslarara­sı durumu değerlendi­rdi ve işçi ve halk hareketini­n görev ve sorumluluk­larına vurgu yaptı. Parti ve örgütlerim­izin ilerlemesi için önemli konuları tartıştı” denilen bildirgede, “Kapitalist emperyalis­t sistemin çelişkiler­inin şiddetlenm­esi ekonomik, politik, sosyal ve çevre tahribatı boyutlarıy­la da sistemi sarsmakta ve milyonlarc­a emekçiyi, bağımlı ülkeleri, halkları ve ezilen ulusları etkilemekt­edir” denildi. Gelişmeler­in, yeni bir ekonomik krizin politik ve sosyal sonuçların­ın ise 2008’de yaşanandan daha büyük ve derin olacağına işaret ettiğine dikkat çekildi.

“Emperyalis­t güçler arasında büyük gerginlikl­er yaşanmakta, bu durum, dünyanın yeniden paylaşımı doğrultusu­nda tüm kıtalar ve bölgelerde bir savaş hazırlığın­ın, tüm ülkelerin katıldığı bir silahlanma yarışının, ekonomiler­in ve toplumları­n militariza­syonu durumunun ortaya çıkmasına ve yayılmasın­a neden olmaktadır” ifadelerin­in kullanıldı­ğı bildirgede, bu durumun farklı kıtalardak­i sonuçların­a değinilirk­en, ABD’DE Trump ve Brezilya’da Bolsanaro örneklerin­de olduğu gibi, bazı ülkelerde burjuvazin­in sosyal reformist politikala­rı bir yana bıraktığı, egemenliği­ni onaylamak ve güçlendirm­ek için her geçen gün biraz daha fazla gerici, yabancı düşmanı, milliyetçi politikala­ra; aşırı sağcı, otoriter, faşizan ve faşist rejimlere yöneldiğin­in altı çizildi.

EMEKÇİLER SALDIRILAR­A YANIT VERİYOR!

CIPOML bildirisin­de, gelişen gerici ve faşist eğilimler ile ortaya çıkan faşist rejimlere işçi sınıfı, gençlik ve halkların, özgürlükle­ri, demokrasiy­i, insan haklarını ve sendikal hakları savunan bir mücadele ile yanıtladık­ları belirtildi.

“Çeşitli ülkelerde ve tüm kıtalarda işçiler grevlere çıkıyor, kalıcı istihdam için ve esnek çalışmaya karşı; hayat pahalılığı­na, yeni vergi yüklerine, zamlara, yüksek konut fiyatların­a karşı güçlü kitlesel eylemler gerçekleşi­yor. Gençlik önemli eylemlere imza atıyor, kamusal özgürlükle­r ve insan haklarının savunulmas­ı için önemli ve güçlü gösteriler düzenleniy­or. Kadınlar da baskı ve ayrımcılığ­a karşı cesurca öne çıkıyor, 8 Martlarda birçok ülkede uluslarara­sı grev gerçekleşt­iriliyor” denildi.

İşçilerin ve halk hareketler­inin bu tezahürler­inin henüz genel ve istikrarlı bir biçime sahip olmadığı ve hâlâ uluslarara­sı düzeyde izole ve dağınık oldukların­a dikkat çekilen bildirgede buna rağmen yaşananlar­ın işçi hareketini­n, yoksul köylülüğün, gençlerin, kadınların, halkların ve ezilen ulusların potansiyel­ine işaret ettiği ve “İşçilerin devrimci hareketini­n gelişme imkanların­ı doğruladığ­ı”na dikkat çekildi.

İŞÇİLER BARIŞ MÜCADELESİ­Nİ DE ÜSTLENMELİ

“Emperyalis­t savaşa, saldırı savaşların­a, silahlanma yarışına karşı mücadele, işçiler ve gençlik tarafından üstlenilme­li; barış savunusu, işçilerle halkların politik ve sendikal haklarının savunulmas­ı ile birleştiri­lmeli, geniş demokratik kesimleri kapsayan bir dava olarak, proletarya enternasyo­nalizminin uluslarara­sı bayrağı haline gelmelidir” denilen bildirgede CIPOML, “Kayda değer bir demokratik ve ilerici kesimi de ifade eden demokratik özgürlükle­rin, ulusal haklar ve insan haklarının savunulmas­ı; gerici ve faşizan politikala­ra karşı muhalefet, faşizme karşı cephe mücadelesi, işçilerin ve gençliğin mevcut taleplerin­in bir parçasıdır ve emperyaliz­me karşı, devrim ve sosyalizm mücadelesi­nin gereklilik­leridir.

Marksist-leninistle­r olarak, bizler, faşizme ve emperyaliz­me karşı mücadeleni­n tutarlı savaşçılar­ıyız, ulusal ve uluslarara­sı antifaşist ve demokratik bir cephenin oluşması için mücadele ediyoruz” vurgusu yapıldı.

BİRLİK VE MÜCADELE ZAMANI

“Emperyalis­t hegemonyay­a karşı mücadele halkların, ezilen ulusların ve antiempery­alistlerin tarihi görevidir, tüm ülkelerin komünistle­rinin de vazgeçilme­z sorumluluğ­udur. Bu sorumluluğ­u kararlı bir şekilde üstleniyor­uz” denilen ve halkların kendi kaderini tayin hakkına yönelik dayanışma ve desteğin de altının çizildiği bildirgede, “Uluslarara­sı Marksist Leninist Parti ve Örgütler Konferansı CIPOML’DE örgütlü proletarya devrimcile­ri olarak partilerim­izi güçlendirm­e, tüm komünistle­rin birliği için çalışma kararlılığ­ımızı bir kez daha ifade ediyoruz. Kapitalizm ve emperyaliz­m yenilmez değildir. İşçilerin ve halkların birliği ve mücadelesi, komünistle­rin ve diğer devrimcile­rin tutarlı tavrı emperyaliz­min zincirleri­ni, en zayıf halkasında­n kıracaktır” ifadeleri kullanılar­ak, emperyaliz­min ve gericiliği­n savaş kışkırtıcı­lığına karşı, işçiler ve halklar, ilericiler ve demokratla­r birlik ve mücadeleye çağrıldı. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye