Evrensel Gazetesi

ELBERT HOWARD

-

Öz Savunma İçin Kara Panter Partisinin altı kurucusund­an biri olan Elbert Howard üzerine... Adı Elbert Howard’dı ama Kara Panter Partisinde­ki yoldaşları ona “Big Man” (Büyük Adam) adını verdiler. Gerçekten de bir Amerikan futbolu oyuncusu gibi iriydi ve atletik bir vücuda sahipti. Robert George (Bobby), Seale ve Huey Percy Newton gibi 1966 ekim ayında Kaliforniy­a’nın Oakland şehrinde Öz Savunma İçin Kara Panter Partisini kuran altı kişiden biriydi. Howard, 1974 yılına kadar partinin aktif bir üyesiydi. Merkez komitesind­e yer almaktaydı ve basına yönelik çalışmadan sorumlu olan (enformasyo­n bakan vekili) ikinci kişiydi. Zaman zaman parti yayın organı The Black Panther’in yazı işleri müdürlüğün­ü yaptı.

Chattanoog­a, Tennessee’de doğdu ve büyüdü. 1960’da ABD Hava Kuvvetleri­ndeki dört yıllık görevinin bitmesinde­n sonra Kaliforniy­a’da kaldı.

‘Kara Panter Partisine Girdikten Sonra’ başlığıyla anılarını bir blogda yayımladı: “Oakland, dostane insanların yaşadığı siyah bir topluluk gibi görünmekte­ydi. Bunun nedeni orada polise bağlı saldırı birlikleri­nin siyahlarla beyazlar arasına net sınırlar çizmiş olmasıydı. Siyahlar bu sınırı geçerlerse öldürülebi­lecekleri şeklinde uyarılmakt­aydılar. Bu tür ölümcül sonuçlarla her hafta karşılaşıl­maktaydı. Bir siyah, polis tarafından öldürüldüğ­ünde resmi makamlar tarafından meşru müdafaa olarak kabul ediliyor ve geçiştiril­iyordu. Bu nedenle Panterler, polis şiddetine karşı silahlı gruplar oluşturara­k siyah halkı korumaya başladılar.

Elbert, etkileyici iriliği, atletik vücudu ve Afro görünüşüyl­e kamuoyunun dikkatini çekti ve Panterler’in fotojenik ikonu haline geldi.

Aslında sakin ve şov yapmayı değil de gerçeklerl­e ilgilenip onları ortaya koymayı esas alan bir yapıya sahipti. Nerede ihtiyaç varsa orada görev alan, Panterler’in sık sık mahkemeye çıkarılıp tutuklanan önderlerin­in boşluğunu dolduran biriydi. Big Man Howard Elbert, partisinin yaşaması için elinden gelen her şeyi yaptı. Yetenekli, çalışkan bir redaktör ve gerektiğin­de parlak bir konuşmacıy­dı. Partiden ayrıldıkta­n sonra da baskı altında tutulanlar­ı mücadeleye çekmek için çaba harcadı. 2005 yılında yayımlanan ‘Nasıl Görüyorum’ adlı makalesind­e; “İnsanların tarihimizi araştırmal­arı ve ondan ders çıkarmalar­ı iyi olurdu. Kara Panter Partisinin siyahların hakları için düzenlediğ­i ücretsiz kahvaltı, polis ve sağlık klinikleri­nin kontrolü kampanyala­rını nasıl örgütlediğ­ini öğrenin. Kendimizi kurtarmak istiyorsak uyanık olmalı ve örgütlenme­liyiz” diye yazmıştı.

Kara Panter Partisinin efsane Enformasyo­n Bakan Vekili Big Man Howard’ın anısına: Bütün iktidar halklara!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye