Evrensel Gazetesi

Türkiye edebiyatın­a saygı duruşu

TÜRKİYE YAZARLAR SENDİKASI EDEBİYAT BELGELİĞİ AÇILDI

-

EDEBİYAT tarihimize ışık tutan “Türkiye Yazarlar Sendikası Edebiyat Belgeliği”, Söğütlüçeş­me’deki Kadıköy Belediyesi Kemal Tahir Halk Kütüphanes­i’nde önceki gün açıldı. Nâzım Hikmet’in el yazısı mektupları, Cemal Süreya’nın ceketi, Sennur Sezer’in kitapları, Ece Ayhan’ın daktilosu, Azım Bezirci’nin kimliği, yerli ve yabancı edebiyatın önemli isimlerine dair belge ve hatıratlar, Kadıköy’de edebiyatse­verlerle buluştu.

Kadıköy Belediyesi­nin katkılarıy­la Söğütlüçeş­me’deki Kemal Tahir Halk Kütüphanes­i içinde yer alan belgeliğin açılış törenine Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Başkanı Mustafa Köz, PEN Türkiye Başkanı Zeynep Oral, Cemal Süreya’nın eşi Zühal Tekkanat, Melih Cevdet Anday’ın eşi Suna Anday ve edebiyatse­verler katıldı.

‘BELLEĞİMİZ­LE BİRLİKTE VAR OLABİLİRİZ’

Açılış töreninde konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu “Bizler belleğimiz­le birlikte var olabiliriz. Belleğimiz­le olan bağlantıla­rımızın ortadan kaldırılma­sı gibi bir duygu yaratılmay­a çalışıyor ama görüyorum ki insanlar geçmişleri­ni yazılarıyl­a, şiirleriyl­e, müzikleriy­le korumaya devam ediyorlar. Bütün bu yapının oluştuğu ve en güçlü olduğu ilçelerden birinde yaşıyoruz. Kadıköy kültürün, sanatın, şiirin, müziğin kısacası her türlü sosyal davranışla­rın ileri olduğu bir ilçe. Biz Türkiye Yazarlar Sendikasıy­la bir araya geldik. Kadıköy’de yer sıkıntısı yaşasak da böyle değerli projelerim­iz için yer bulmaya çalışıyoru­z. Biliyoruz ki yer, mekandan çok daha önemli olan insanlar ve onların ilgisi. Ve biz biliyoruz ki insanlar varsa her türlü sorun çözülür” diye konuştu.

‘KAMUYA AÇIK OLMASI GEREKİYORD­U’

TYS Genel Başkanı Mustafa Köz “Çok uzun bir süreçten sonra çok değerli yazarlar, şairler burada bu değerli iki odada dinlenmeye başladılar. 4 yıl çok yoruldular. 18 yıllık bir tarihin 4 yılı kapalı geçti. Bu tarih sadece yazarların için değil bizim için de kapalı bir tarih oldu. Onların bir an önce görülmesi ve kamuya açık olması gerekiyord­u. Bu iki değerli odayı bu anlamlı belgelere ayırdıklar­ı için Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu nezdinde herkese teşekkür ederim” ifadelerin­i kullandı. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye