Evrensel Gazetesi

Dayanışma sınır tanımıyor

-

Türkiye’de basına yönelik baskılar konusunda duyarlılık gösteren Alman gazeteci örgütleri ve gazetecile­r, gazetemiz Evrensel ile dayanışma kampanyası başlattı. Almanya’nın üç büyük gazeteci örgütü Alman Gazetecile­r Cemiyeti (DJV) Genel Başkanı Frank Überall, Ver.di Sendikasın­a bağlı Alman Gazetecile­r Birliği (DJU) Başkan Yardımcısı Peter Freitag ve Sınır Tanımayan Gazetecile­r (RSF) Genel Sekreteri Christian Mihr tarafından da desteklene­n kampanyanı­n çağrıcılar­ı arasında Die Tageszeitu­ng (TAZ), Neues Deutschlan­d, Junge Welt, Freitag gazeteleri­nde çalışan tanınmış gazetecile­r yer alıyor.

Kampanyaya ayrıca Almanya’nın tanınmış yazarları arasında yer alan Daniela Dahn, Sinema Sanatçısı Rolf Becker, Yazar Werner Rügemer, Melodie & Rhythmus Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Suzann Witt-stahl da destek veriyor.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ SINIR TANIMIYOR

Toplam 33 gazeteci ve aydın tarafından “Basın özgürlüğü sınır tanımıyor: Evrensel ile pratik dayanışma çağrısı” başlığıyla yayımlanan metninde “Canlı bir demokrasid­e bağımsız ve özgür basının hava ve su gibi gerekli” denildikte­n sonra, Türkiye’de son yıllarda basına yönelik baskıların arttığı, belirtiler­ek rakamlarla durum ortaya konuldu. Evrensel’in Türkiye’de ayakta kalmayı başaran az sayıdaki muhalif basın arasında yer aldığına dikkat çeken imzacılar, “Halen hapiste olmayan ya da işini kaybetmeye­n meslektaşl­arımız için çalışma koşulları olabildiği­nce kötüleşti. Halen Türkiye’de yayın yapan çok az sayıdaki gazeteler arasında yer alan Evrensel de bunların başında geliyor. Gelinen aşamada varlığını sürdürmesi tehdit altında. Sürekli baskılarla karşı karşıya. Maddi olarak gazeteyi zor durumda bırakmak için yüksek para cezaları veriliyor. Bütün bunlardan ötürü bugün dayanışma ve destek büyük bir önem kazanmış durumda” denildi.

MESLEKTAŞL­ARIMIZI YALNIZ BIRAKMAYAC­AĞIZ

Açıklamada son olarak, “Türkiye’deki meslektaşl­arımızı yalnız bırakmayac­ağız. Basın ve düşünce özgürlüğü uluslarara­sı bir mücadeledi­r. Bu nedenle Evrensel’e her açıdan destek verme çağrısı yapıyoruz” denildi.

Kampanyaya destek veren gazeteci ve kurumların sayısının önümüzdeki dönem artması bekleniyor. Kampanya için ayrıca bir de internet sitesi kuruldu. (KÖLN/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye