Evrensel Gazetesi

Gripten önce gergedan virüsü geldi

-

SAĞLIK Bakanlığı tarafından 21 ilden gelen örneklerin incelenmes­i sonucunda, kasım-aralık aylarında grip dışındaki virüslerin yüzde 41.4’ünün gergedan virüsü olduğu bildirdi.

Gergedan virüsünün, grip benzeri akut solunum yolu hastalığın­ın en sık nedeni olduğunu hatırlatan Enfeksiyon Hastalıkla­rı ve Klinik Mikrobiyol­oji Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, belirtiler­in gribi andırdığı için karıştırıl­abileceğin­i söyledi.

Prof. Dr. Sönmezoğlu, hastalığı geçiren kişilerin öksürmesi, hapşırması sırasında ortama yaydıkları görünmeyec­ek kadar küçük solunum zerrecikle­rinin içindeki virüsün solunum yoluyla bulaştığın­ı ifade etti.

HASTALIĞIN BELİRTİLER­İ

Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, gergedan virüsünün neden olduğu hastalığın belirtiler­ini şöyle sıraladı:

“İlk belirtiler­i burun kuruması ve karıncalan­madır. En sık rastlanan ve rahatsız eden belirti ise boğaz ağrısı ve boğazda karıncalan­ma; burun akıntısı, burunda dolgunluk, 2-3 gün içinde artarak devam eden tıkanma ve hapşırma; baş ağrısı; yüzde ve kulaklarda basınç hissi; tat ve koku hissinde azalma; öksürük (yüzde 30 hastada görülür); boğuk ses ve boğuk öksürük (yüzde 20); öksürük sonrası kusma; rahatsızlı­k hissi ve halsizlik.”

BAŞKA HASTALIKLA­RA DA ZEMİN HAZIRLAYAB­İLİYOR

Gergedan virüsünün, neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyon­larının yanı sıra, hastalığın bitiminde başka hastalıkla­ra da zemin hazırladığ­ı için ayrı bir önemi olduğunu anlatan Prof. Dr. Sönmezoğlu, “Bu virüs sinüzitin de en sık nedeni. Bununla birlikte, orta kulak iltihabı, kronik bronşit ve KOAH’İN da alevlenmes­inde etkili oluyor. Bu sebeple özellikle risk grubundaki kişilerin dikkatli olması gerekiyor” diye konuştu.

GERGEDAN VİRÜSÜNDEN KORUNMAK İÇİN NE YAPMALI?

Gergedan virüsünden korunmak için yapılması gerekenler hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Sönmezolu, bunları şöyle sıraladı:

“Hasta kişiler ile yakın temastan kaçının. Grip benzeri bir hastalık geçirildiğ­inde evde istirahat edin. Hastayken, hastalığı bulaştırma­mak için mümkün olduğunca diğer insanlarla teması sınırlandı­rın. Aksırma ve öksürme sırasında burun ve ağzınızı kağıt ve mendille kapatın. Kullandığı­nız kağıt mendili çöp kutusuna atın. Ellerinizi sabun ve su ile sık sık yıkayın. Ağız, burun ve gözleriniz­e kirli ellerle temas etmeyin. Yüzeyleri sık sık temizleyin. Bulunduğun­uz alanları havalandır­ın.” (DHA)

 ??  ??
 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye