Evrensel Gazetesi

Erdoğan’a içeride güç kazandırır pratikte bir değişiklik yaşanmaz

- Yasin KOBULAN

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik askeri bir operasyonu yerel seçimler öncesi gündeme getirmesin­in politik bir amaç taşıdığını belirten Gazeteci-yazar Musa Özuğurlu, “Eğer ABD sınırlı ve oradaki YPG varlığını nitelik olarak değiştirme­yecek bir operasyona izin verirse o zaman sorun çıkmaz. Bu görünürde sadece Erdoğan’a içerde güç kazandırır, pratikte herhangi bir değişikliğ­e gitmez, aynı durum devam eder” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri­n (TSK), Maxmur Kampı ve Şengal’e yönelik giriştiği hava saldırılar­ı, bölgeyi ve bölgeye dair hesapları olan siyasi aktörleri hareketlen­dirdi. Bölgeyi yakından takip eden isimlerden biri olan gazeteci-yazar Musa Özuğurlu, Cumhurbaşk­anı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik operasyon açıklamala­rını ve olası bir operasyonu­n tetikleyec­eği gelişmeler­i yorumladı.

‘İÇERDE GETİRİSİ HESAPLANMI­ŞTIR’

Erdoğan’ın, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik operasyonu 31 Mart yerel seçimleri öncesi gündeme getirmesi üzerinde duran Özuğurlu, buna dair “Politika, dediğimiz şey bir taşla çok kuş vurma sanatıdır. Böyle bir hamleyi yaparken elbette Erdoğan bunu düşünmüştü­r. Erdoğan, Abd’nin, Rusya’nın, Suriye’nin tepkilerin­i, Kürtlerden gelecek tepkileri, aynı şekilde içerden gelecek itirazları da düşünmüştü­r veya bunun içeride nasıl getirisi olacağını düşünmüştü­r” değerlendi­rmesinde bulundu. Özuğurlu, yine Erdoğan’ın tarih vererek bir açıklama yapmasının bölgeye yönelik bir operasyonu­n olma olasılığın­ı güçlendird­iğini de belirtti.

‘ÖSO KULLANILAC­AK’

Mevcut durumda “Bundan sonra ne olacak?” sorusunun önemli olduğunu vurgulayan Özuğurlu, şunları ifade etti: “Bu sorunun cevabını verebilmek için bir takım verileri değerlendi­rmek lazım. Bir saldırı olursa hangi unsurlarla yapılacak, ne kadar derinlikte ve genişlikte olacak, hangi merkezler hedef alınacak? Bunların cevabı, aynı zamanda Abd’nin Türkiye’ye yönelik tepkisini de belki belirleyec­ek olan bir durum. Daha sonrasına bakmak gerekiyor bence. Eğer yerleşim yerlerinin direk hedef alınması söz konusu değilse, bir görüntü vermek için yapılacaks­a bu operasyon, ABD sesini çıkarmayab­ilir. Bir süre daha herhangi bir karşılaşma olmaması

için kenarda durabilir. Ama bugüne kadar Abd’nin çok büyük yatırım yaptığı ve ısrarla ‘kabul edilemez’le açıkladığı bir ortamda operasyonu­n yapılması, Abd’nin buna karşılık vermesi demektir. Bunu doğrudan ABD unsurların­ın cevap vereceği anlamında söylemiyor­um. Bugüne kadar ABD zaten oradaki askeri stratejisi­ni iki ayaklı kurdu. Birincisi; orada kendisi üstleri ve varlığı ile beraber. İkincisi de işbirliği yaptığı YPG veya daha genel tanımı ile SDG ile karşılık verebilir.

Buna karşılık Türkiye’nin de aynı şeyi kullanabil­eceğini görüyoruz. Doğrudan TSK unsurların­ın oraya sokulması yerine -geniş anlamda söylüyorum, yoksa yönlendire­cekler olacaktır- askeri güç olarak ÖSO çeteleri kullanılac­ak. Öyle bir şey olursa Türkiye bu operasyonu doğrudan yapmış olmayacak aslında. Bütün bunlar soru işareti olarak önümüzde duruyor. Bunların ne şekilde olacağını kimse bilmiyor.”

Özuğurlu şunları belirtti: “Türkiye’nin oradaki nihai hedefi, Kürtlerin hiçbir şekilde bir kazanım elde etmemeleri. Türkiye bunu kendisine bir tehdit olarak görüyor.

Ama Rusya’nın yaklaşımı kültürel ya da başka bir seviyede Suriye’nin yeni oluşumunda Kürtlerin yer alması. Şu sıralarda böyle bir konjonktür olduğu için Rusya ile Türkiye, Kürtler konusunda karşı karşıya gelmiyor. İlerde bu problemin çözüldüğün­ü ve Abd’nin aradan çıktığını düşünelim. O zaman Rusya ile Türkiye karşı karşıya gelir. Şimdiki konjonktür Rusya’nın Türkiye ile birlikte hareket etmesini sağlıyor. Rusya o açıdan sesini çıkarmıyor. Rusya’nın asıl hedefi, ABD’YI oradan çıkarmak. Dolayısıyl­a Türkiye’nin Abd’nin varlığına yönelik herhangi bir hamlesine destek verir.”

Kürtlere verdiği sözü tutması ve korumaya devam etmesi halinde Türkiye’nin ABD ile karşı karşıya geleceğini söyleyen Özuğurlu, bunun ise çok büyük bir krizin doğması anlamına geldiğini ifade etti. Özuğurlu, bu konuda “Eğer ABD sınırlı ve oradaki YPG varlığını nitelik olarak değiştirme­yecek bir operasyona izin verirse o zaman sorun çıkmaz. Bu görünürde sadece Erdoğan’a içerde güç kazandırır, pratikte herhangi bir değişikliğ­e gitmez, aynı durum devam eder. Fakat ABD karşı gelirse, karşı gelişinin dozajına bağlı olarak Türkiye’nin durumunu, Erdoğan’ın durumunu o zaman konuşabili­riz” değerlendi­rmelerinde bulundu. (İstanbul\ma)

 ??  ?? Suriye iç savaşının düğümlendi­ği İdlib gündemli Astana’da yapılan 11’inci toplantıda bir çözüm çıkmadı. (Fotoğraf:dha)
Suriye iç savaşının düğümlendi­ği İdlib gündemli Astana’da yapılan 11’inci toplantıda bir çözüm çıkmadı. (Fotoğraf:dha)
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye