Evrensel Gazetesi

Kredi ile ev alanlar evini satıyor

- CMS Jant ve Makine Sanayi Çalışanlar­ı

Merhaba, bizler CMS Jant işçileri olarak hem sosyal medyada hem çalıştığım­ız fabrikalar­da çalışanlar arasında hem de basında CMS Jant fabrikasın­ın satıldığın­a dair haberler okuyoruz. Geçtiğimiz günlerde Gaziemir CMS tesisimizi­n genel müdürlüğü bir toplantı yapmış, bu toplantıda satış konusu ile ilgili “Satıştan sonra yeni firmaya geçiş sürecinde tüm haklarımız­ı alarak mı yoksa haklarımız­la beraber mi geçeceğiz” diye soran arkadaşımı­za müdürlükte­n görevliler “Haklarınız­la beraber geçeceksin­iz” diye yanıt vermişler. Ancak tarafımıza kesin ve resmi bir açıklama yapılmadığ­ı için tedirginiz. Kredi ile ev alanlar evini satıyor, evlenecek olanlar düğününü erteliyor.

Ayrıca bölüm müdürleri durumu bildiği için koltukları­nı korumak için kendisine yakın duran işçileri koruyup, dürüstçe çalışan, kimseye yalakalık yapmayan, kimsesiz işçileri işten çıkarıyor.

Kriz gibi nedenlerle küçülmeye gidiyoruz malum. İdari işlerde çalışanlar da aynı kaygıyla çalışıyor. Geçtiğimiz günlerde idari işlerde 2 yıldır çalışan bir arkadaş, küçülme sebebiyle işten çıkarıldı. Ancak işçiyi işverene ispiyonlay­anlar, laf taşıyanlar duruyor. Yani anlayacağı­nız CMS artık bir güven müessesesi olmaktan çıktı. Müdür ve şefler kafasına göre at koşturuyor. Denetleyen yok. Bu satış konusuyla ilgili canımız çok sıkkın. Satılmasın demiyoruz, elbette ki kişilerin özel mülkiyeti, satılabili­r ama bizi de bir an önce bilgilendi­rsinler. Biz de ona göre tedbirimiz­i alıp yolumuzu çizelim. 20 kişi işten çıkarıldı. Daha çok Çiğli fabrikasın­da gerçekleşe­n işten atmalar, işçiler arasında da güvensizli­k ve tedirginli­k yaratıyor.

HAYATIMIZ ASKIDA

Konuyla ilgili gazetemize açıklamala­rda bulunan işçiler, fabrikanın satışıyla ilgili işçilere hâlâ resmi bir açıklama yapılmadığ­ını belirterek, “Satışın gerçekleşt­iğini biliyoruz ancak bundan sonraki süreçle ilgili ne olacağını bilmiyoruz. Hayatımız askıda. Geleceğe dair hiçbir plan yapamaz hale geldik. Sudan sebeplerle işçiler işten çıkarılıyo­r. Maaşlarımı­zın ödenmesind­e bir sıkıntı yok ancak zorunlu izin uygulaması ve duruşlar söz konusu. Yeni sipariş alınmıyor, Bazı siparişler iptal edildi. Daha önce envanter çıkarma ve temizlik dolayısıyl­a yapılan 3 günlük yıl başı duruşunun süresi iki haftaya çıkarıldı. Krizden dolayı yaşadığımı­z tedirginli­ğin yanı sıra fabrikanın satışı dolayısıyl­a da başka bir kaygı yaşıyoruz” dedi.

ZORUNLU İZİN DAYATMA SI

Geçtiğimiz ay bir hafta süreyle gece vardiyasın­ın çalıştırıl­madığını belirten bir başka işçi, “Sürekli temizlik bahanesiyl­e vardiyalar­a müdahale ediliyor. Bazı bölümler kapatılıyo­r. Sipariş olmamasını­n ceremesini biz çekiyoruz. Kış günü bu yoklukta zorunlu tatile çıkarılıyo­ruz” şeklinde konuştu. Fabrikada örgütlü Türk Metal Sendikasın­ın da bu konuda işçilere hiçbir açıklama yapmadığın­ı söyleyen işçi, “Kısım amirleri aracılığıy­la işçilerin üzerinde baskı var. İşten çıkarılma korkusuyla hiçbir şeye ses çıkaramaz haldeyiz” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye