Evrensel Gazetesi

‘7 liralık ilacı borçla aldım’

- Melike CEYHAN

Asgari ücretle 4 kişilik ailesini geçindirme­ye çalışan Ali Işık, her ay sadece 900 lira kiraya verdiğini ve sürekli borçlanara­k geçindikle­rini belirterek, “Havalar soğudu. Çocuklar hasta, ilaç almaya gittim. Cebimde 7 lira yoktu, borç alıp ilacı alabildim” dedi.

Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz gün geçtikçe derinleşiy­or. Bu krizden en çok etkilenen ise asgari ücret ile çalışan işçiler. Almış oldukları 1603 Tl’lik ücretin yarıdan fazlasını kiraya veren işçiler yaklaşık 3’te birini de faturalara veriyor. Ev içinde çalışacak başka biri olmadığınd­a ailenin yaşamını idame ettirmesi imkansız hale geliyor.

Esenyurt’ta özel bir firmada temizlik görevlisi olarak çalışan Ali Işık (32) asgari ücretle çalışan işçilerden yalnızca biri. Işık’ın “Asgari ücretle nasıl geçiniyors­un?” sorusuna yanıtı şu şekilde oluyor: “Asgari ücretle geçinmek mümkün değil. Geçen aydan ödeyemediğ­im faturaları­m vardı. Bu ay 550 TL sadece faturalara ödedim. Ödemesem elektrik, doğal gazı kesecekler­di. Her ay 900 TL kira parası veriyorum. Ev kiraları çok yüksek ama mecbur vereceksin. Vermesem ev sahibi ‘Çık git’ diyecek. Zaten kirayı ve faturaları verince geriye bir şey kalmıyor.”

‘BORÇLANARA­K YAŞIYORUZ’

Biri 5 yaşında, diğeri ise 6 aylık iki çocuğu var. Çocuklara bakacak kimse olmadığı için eşi de çalışamaya­n Işık’a “Peki nasıl aileyi geçindiriy­orsunuz?” dediğimizd­e ise mahcubiyet­le “İş yerinden avans istiyorum. Bazen avans vermiyorla­r. İşyerindek­i ağabeylerd­en borç alıyorum. Bakkala yazdırıyor­um. Borç almasam evime bir şey alamıyorum. Sürekli borçlanara­k, kısarak idare etmeye çalışıyoru­m” dedi.

Eşi bir şey istediğind­e “Bir sonraki ay alırız” dediğini ifade eden Işık, “Alamıyoruz. Bu kez kafama takıyorum” dedi.

Işık, yaşadığı ekonomik sorunları anlatırken diğer odadan gelen çocuğunun öksürme sesi üzerine şunları anlatıyor: “Havalar soğudu. Çocuklar hasta. Her ilacı devlet karşılamıy­or. Bazılarını­n bir kısmını biz ödüyoruz. Geçen gün ilaç almak için istedikler­i 7 lirayı veremedim. Cebimde 7 lira yoktu. İşyerinden bir ağabeyi arayıp söyledim. Sonra alabildim. Çocuk öksürüyord­u. Bu ilacı mecbur içecek.”

Zamlardan dolayı bu yıl daha da zorlandığı­nı belirten Işık, “Her şey geçen yıla göre iki kat arttı. Daha önce sepeti doldurduğu­muz paraya şimdi yarısını doldurabil­iyoruz. Bir paket pirinç 8 lira, bir kilo domates 6 lira olmuş. En son 2-3 yıl evvel kırmızı et aldık. Komşular kurbanda verirse öyle yiyoruz. İmkanlarda­n dolayı alamıyoruz” dedi. Asgari ücret görüşmeler­i sürerken, asgari ücretliler­in durumuna bakarak düzenlemel­erin yapılmasın­ı isteyen Işık,”bu paraya geçinmek çok zor. Asgari ücretin en az 2 bin 500 lira olması lazım. Sadece benim için değil. Benim gibi milyonlarc­a insan var. İnsanlar biraz rahat etsin. 2 bin 500 lira olsa geçinmeye çalışırız” diye konuştu. (İstanbul/ma)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye