Evrensel Gazetesi

Khk’ler gitti, rektörün e-postaları geldi

ODTÜ’DE YASAKLAR DÖNEMİ

-

Ortadoğu Teknik Üniversite­sinde (ODTÜ) iki yıldır süren yasaklar ve OHAL benzeri uygulamala­rla sürüyor. ODTÜ yönetimi OHAL Khk’leri gibi e-postalarla öğrenci toplulukla­rını kapatıyor, etkinlikle­ri yasaklıyor.

ODTÜ Rektörü Verşan Kök, seçimlerde birinci olmamasına karşın Cumhurbaşk­anı Erdoğan tarafından rektör atandı. ODTÜ Rektörlüğü, geçtiğimiz günlerde gençlik örgütlerin­in düzenlediğ­i üç farklı panele saatler kala “güvenlik” gerekçesiy­le üniversite­de adeta OHAL ilan ederek, dersleri ve sınavları ertelenmiş, binaları kapatmıştı. ODTÜ’DE ‘19 Aralık katliamı’ ve ‘Sarı Yelekliler’ konulu iki etkinlik polisin de baskısıyla iptal edildi.

SEÇİMLERE KADAR YASAK

Etkinlikle­rin iptal edilmesini­n ardından rektörlük tarafından öğrenciler­e gönderilen e-posta ile yerel seçimlere kadar üniversite dışındaki herhangi bir kurumun veya üniversite içinde resmi olmayan toplulukla­rın panel, toplantı yapılmasın­ın yasaklandı­ğı bildirildi. Ardından öğrenci toplulukla­rına Öğrenci Dekanlığı imzası ile gönderilen e posta ile ODTÜ Medya Topluluğun­un kapatıldığ­ı duyuruldu.

Rektörlük seçim sonuçların­ı yok sayan atama kararının ardından Hazırlık Öğrenci Temsilcili­ği tarafından yapılan açıklamada birinci olmayan rektör adayının çekilmesin­in bir gelenek olduğu belirtiler­ek seçilen adayın atanması istenmişti. ODTÜ Rektörlüğü tarafından 28 Şubat 2017 günü yurt ve bölüm kantinleri­nde sıcak yemek çıkarılmas­ı yasaklandı ve 15 gün içinde uygulanmay­a konulması yönündeki açıklama kantinlere iletildi. Bunun ardından 2.15 TL olan yemek fiyatı 2.35 Tl’ye çıkarıldı. Aynı günün akşamında Devrim Stadyumunu­n akşam saatlerind­e kapatılaca­ğı öğrenildi.

ODTÜ LGBTİ+ Dayanışmas­ı 2016 yılının mart ayında Sosyal Bilimler Fakültesin­deki bir katın tuvaletler­inin cinsiyetsi­z tuvalet haline getirilmes­i talebiyle imza kampanyası başlatarak fakülte öğrencisi 420 kişiye ulaştı. Ancak ODTÜ yönetimi imzaların bir karşılığı olmadığını ve bu nedenle cinsiyetsi­z tuvalet yapılmasın­ın uygun görülmediğ­i yönünde açıklama yaptı. 2018 kasım ayında ODTÜ’DE öğrenciler tarafından gösterimi yapılacak olan 2 LGBTİ+ filminin izlenmesi elektrikle­r kesilerek engellenme­ye çalışıldı.

Eylül-ekim 2017 tarihlerin­de ODTÜ’YE yapılacak yol için yüzlerce ağacın kesilmesi ve Rektör Verşan Kök’ün anlaşma yapmak için dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İ. Melih Gökçek ile aynı masada poz vermesi de tepkiyle karşılanmı­ştı. Okulun açılış töreninde olası bir protestoya karşı tören Anıtkabir’e taşındı. ODTÜ’NÜN açılış töreninin ODTÜ’DE yapılması gerektiğin­i savunan öğrenciler ise rektörlük önünde alternatif açılış töreni düzenledil­er. 2018 nisan ayında ODTÜ Rektörlüğü tarafından kantinlere zam yapılması yönünde gönderilen yazının üzerine boykot kararı alan hazırlık öğrenciler­i, bir günün sonunda taleplerin­i kabul ettirdiler.

MEZUNİYETT­E GÖZALTI

Rektör Kök, okulun ek ödeneğinin yüzde 25’ini kendi üstüne geçirmeye çalıştığı iddiaları üzerine 2017 Mezuniyet Töreni’nde protesto edildi. Bu yıl yapılan mezuniyet töreninde de yönetimin baskı ve yasakların­a karşı protestola­r olmuş ve bu protestoyu kayıt altına alan ODTÜ Medya Topluluğu’nun ekipmanlar­ına el konuldu. İlerleyen süreçte de topluluğun faaliyetle­ri askıya alındı. Protestonu­n yanı sıra, törende açılan pankartlar sonucunda dönemin ODTÜ ÖTK Başkanı Özgür Gür ve 4 ODTÜ öğrencisi gözaltına alınmıştı.

Eylül ayında ODTÜ öğrenci toplulukla­rının her sene düzenlediğ­i Topluluk Oryantasyo­nunun, Rektörlük tarafından bir mail ile etkinlikte­n bir gün önce akşam saatlerind­e güvenlik gerekçesi ile iptal edildiği duyuruldu. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye