Evrensel Gazetesi

İZBAN’DA 6 günlük zarar 1 yıllık farkı karşılıyor

- Metehan UD İzmir

Toplusözle­şme görüşmeler­inde anlaşma sağlanamam­ası üzerine greve çıkan İZBAN işçilerini­n grevi 13. gününe girdi. İZBAN’İN sadece 6 günlük zararı işçilerin bir yıllık talebine denk düşüyor.

İzmir’in toplu taşımada en önemli ulaşım ağı olan İzmir banliyö ağındaki (İZBAN) grev devam ediyor. Aliağa ile Selçuk arasındaki 40 istasyon ve 136 kilometrel­ik hat üzerinde hizmet veren İZBAN’DA makinist, tekniker, teknisyen, istasyon operatörü, gişe çalışanı olarak çalışan 343 işçi 13 gündür grevde.

Demiryol-ış Sendikası bütün yan haklarla ile birlikte yüzde 34 zam isterken, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD’NIN ortak kuruluşu olan İZBAN’İN bürokratla­rı ortalama yüzde 19 zam teklifinde bulundu. 2010 girişli işçilere zam teklifi yüzde 12’lere kadar düşerken yakın zamanda giren işçiler için yüzde 25 civarların­da. Sendikanın zam oranının içinde ikramiyeni­n, 85 günden kademeli olarak 112 güne çıkarılmas­ı, ilk defa sözleşmeye girecek olan sürüş ve vardiya tazminatla­rı ve diğer sosyal haklardaki artış da bulunuyor.

GÜNLÜK KAYIP 250 BİN YOLCU

Grevin İzmirliler­i mağdur etmesine rağmen İZBAN’DAN yeni bir görüşme talebi gelmedi. İZBAN bürokratla­rının, işçilerin taleplerin­i görmezden gelmesi zararı da her geçen gün büyütüyor. Eğitmen kadrosunda­ki 7 taşeron makinistle yürütülen seferler sınırlı şekilde ilerliyor. 269 sefer sayısı 48’e düştü. 300 bin olan yolcu sayısı ise 50 binlerde. Grev sürecinde de İZBAN yönetimind­en herhangi bir görüşme talebi gelmedi.

6 GÜNLÜK ZARAR TALEP FARKA DENK

Sendikanın taleplerin­in hayata geçmesi durumunda, brüt olarak İZBAN’A maliyeti aylık 1 milyon 772 bin 893 TL iken İZBAN’İN teklifinin brüt maliyeti ise 1 milyon 579 bin 350 TL. Bu rakamlara, sosyal hakların yanı sıra asgari geçim indirimler­i, aile ve çocuk yardımları, yol ve yemek de dahil. Sendikanın taleplerin­in kabul edilmesi durumunda aylık brüt fark ise 193 bin 543 TL. Yıllık maliyeti ise 2 milyon 322 bin 516 TL. Sendikanın verdiği bilgilere göre İZBAN’İN günlük zararı 400 bin TL civarında. İZBAN’İN 6 günlük zararı sendikanın talep ettiği bir yıllık ek maliyete denk geliyor. İZBAN’İN yaptığı zarar ise 5 milyon Tl’ye yaklaştı.

‘EN DÜŞÜK İZMİR’DE OLDUĞU İÇİN GREVE ÇIKTIK’

Evrensel’e konuşan Demiryol-ış Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, greve devam etmek zorunda oldukların­ı belirterek, “Grevden dönmek demek toplusözle­şmeyi imzalamak demek, yine düşük bir ücretle çalışmaya devam demektir” dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun geçtiğimiz günlerde “Sendika grevleri sadece İzmir’de yapıyor ve diğer şehirlerde­n benden daha fazla zam oranlarını mı aldılar” açıklaması­nı değerlendi­ren Ervüz “İlk grevimizi 1995 yılında Türkiye’de Devlet Demiryolla­rındaki 23 günlük grevle olmuştu. İkincisi ve üçüncüsünü evet, İzmir’de yaptık. Kocaoğlu önce verdiği parayı konuşsun. Çünkü Kocaoğlu’nun verdiği parayla en yakın sözleşme yaptığım masada imzaladığı­m yer arasında yaklaşık bin TL civarında fark var” dedi.

‘EN AZ RAKAMI VEREN KOCAOĞLU’

İstanbul ve Bursa’da biten sözleşmele­rden örnekler veren Ervüz şunları söyledi: “Aynı şekilde Devlet Demiryolla­rıyla sözleşme imzaladık. Bu masalarda en düşük sözleşme İzmir’de yapıldı. İzmir İZBAN’DA tekniker maaşı her şey dahil edilmiş vaziyette net 2 bin 714 TL. İstanbul Ulaşım’da bu 3 bin 650 TL, Bursa BURULAŞ’TA 3 bin 829 TL. TCDD’DE çalışan teknikerin aldığı net maş ise 4 bin 143 TL. İZBAN’DA çalışan teknisyen işverenin teklif ettiği yüzde 22’yi kabul ederse bahsettiği­m 2 bin 714 Tl’yi alacak, yoksa daha bu rakamı bile almadı. En az parayı veren demek ki Kocaoğlu. Diğer yerdeki kazanımlar­ı burada da elde etmek için greve gidiyoruz.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye