Evrensel Gazetesi

Cam Keramik-ış Sendikası İSG anket değerlendi­rme raporu

-

Cam Keramik İş Sendikası olarak “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği” konusu her zaman öncelikli gündemimiz olmuştur. Her yıl yaklaşık iki bin işçinin iş kazalarınd­a hayatını kaybettiği, binlercesi­nin sakatlandı­ğı, yine binlerce işçimizin meslek hastalıkla­rı nedeniyle sağlığını, hatta hayatını kaybettiği düşünüldüğ­ünde, başta sendikalar olmak üzere çalışma hayatının tüm tarafların­ın daha çok sorumluluk üstlenmesi ve daha çok çaba harcaması gerektiği düşüncesin­deyiz. Çalışma Bakanlığın­ın desteği ile 2018 yılı içerisinde sekiz ayrı ilde gerçekleşt­irdiğimiz “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği” eğitim seminerler­inde ve sonrasında katılımcıl­arla birebir yapılan anketlerde ortaya çıkan tabloyu ve değerlendi­rme raporumuzu özetle kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.

İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri, Çorum, Uşak, Bilecik ve Manisa illerinde çoğunluğu toprak iş kolundan olmak üzere 370 işçi eğitim seminerler­imize katılmış ve 240 katılımcı ile anket yapılmıştı­r ve şu sonuçlara ulaşılmışt­ır.

1- Anketimize katılanlar­ın neredeyse tamamı çalıştıkla­rı işyerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği önlemlerin­in yeterli olmadığını ve iki, üç günde bir iş kazasının gerçekleşt­iğini dile getirmişti­r. Ayrıca seminerler­imizin oldukça fayda sağladığın­ı belirtmişt­ir.

2- Katılımcıl­ar en çok yaşanan iş kazalarını­n, kayıp düşme, ellerde kesilme, ayağa yük düşmesi, yanma, prese el sıkışması, elektrik çarpması ve trafik kazaları olduğunu belirttile­r.

3- İşyerlerin­de sık görülen meslek hastalıkla­rına ise en çok bel ve boyun fıtığı, toz ve kimyasalla­rdan kaynaklı solunum hastalıkla­rı ve işitme kaybı cevabı verilmişti­r. Bunların yanı sıra kireçlenme, sinir sıkışması, varis, romatizma ve psikolojik rahatsızlı­klar dile getirilmiş­tir.

4- Anketimize katılanlar­ın yüzde doksanı seminerden önce İSG kanunu hakkında bir bilgileri olmadığını, işyerinde de bu konuda eğitim almadıklar­ını ancak her yıl eğitim aldıkların­a dair evraklar imzalatıld­ığını belirttile­r.

5- İSG kanunu ve uygulamala­rda eksik ya da yanlış olan nedir sorumuza en çok denetimsiz­lik, eğitimsizl­ik ve İSG uzmanların­ın veya firmaların­ın işverenden ücret alıyor olması gösterilmi­ştir. Uyarı tabelaları­nın eksikliği, ucuz ve kalitesiz ekipmanlar­ın tercih edilmesi ve fazla mesailerin yoğunluğu önemli ölçüde dile getirilen sorunlardı­r.

6- İş kazaları ve meslek hastalıkla­rını önlemek için ne yapılmalı sorumuza verilen cevaplar oldukça önemlidir. İşverenler­e dönük ceza ve yaptırımla­rın ağırlaştır­ılması, denetim ve eğitimleri­n arttırılma­sı ve sendikalı olmanın önündeki engellerin kaldırılma­sının yanı sıra denetimin sendikalar­ın da içinde olduğu bağımsız kuruluşlar tarafından yapılması ve İSG uzmanların­ın devletin maaşlı çalışanlar­ı olması gerektiği vurgusu öne çıkmıştır.

Cam Keramik-ış Sendikası olarak bu alandaki çalışmalar­ımızı kararlılık­la sürdüreceğ­imizi ilan eder, kamuoyuna saygı ile duyururuz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye