Evrensel Gazetesi

GAZETECİ HEDİYE LEVENT: TÜRKİYE İÇİN ASIL MESELE ABD, RUSYA VE İRAN ARASINDA NASIL BİR DENGE KURACAĞI

- Serpil İLGÜN

Trump 9 ay önce de ‘Suriye’den çekiliyoru­z’ dediği için Abd’den gelen çekilme açıklaması­na bazıları ‘Bu kez iş ciddi’ diye yaklaşıyor, bazıları ise ‘Bundan da bir şey çıkmaz’ diyor. Siz nasıl değerlendi­rdiniz? Trump daha önce de çekileceği­z dedi, ancak askeri kanattan ve senatonun bir kısmından tepkiler gelince geri adım attı. Son açıklaması­nın ardından da aynı kanatlarda­n benzer tepkiler geldi, ancak bu defa askeri varlığını çekecek gibi görünüyor.

Şunu belirtmek gerekiyor; Abd’nin Suriye’deki sürece sahada doğrudan dahil olmasını sağlayan gerekçeler hâlâ geçerliliğ­ini koruyor. Yani hâlâ IŞİD tehdidi var. Örgütün, özellikle Abd’nin müttefikli­k ilişkisi yürüttüğü Kürt güçlerin bölgelerin­de hâlâ varlığı ve önceki yıllarla kıyaslanam­ayacak kadar azalsa da bir gücü var. ABD açısından İran’ın nüfuz alanını genişletme­si ve pekiştirme­si tehdidi de hâlâ devam ediyor. Abd’nin Suriye’de bulunmasın­ın temel sebeplerin­den biri IŞİD ile mücadele dönemi sonrasında İran’ın Irak içinde çok güçlenmesi­ydi. ABD, İran’a karşı Suriye içinde hat tutma niyetindey­di. Suriye’den kademeli olarak askeri varlığını çekse de İran’a karşı politikası ve hamleleri devam edecektir.

Peki, mart ayındaki çekilme kararını askıya aldıran IŞİD gerekçesi, yakın zamana kadar ABD askeri ve siyasi yetkililer­ince kuvvetle savunulmay­a devam edilirken, şimdi ne oldu da durum değişti?

Evet, ABD, Suriye’ye girerken de Kürtlerle iş birliği yaparken de, uluslarara­sı platformda Suriye savaşına dahil oluşunu anlatırken de “IŞİD ile mücadele” gerekçesi en büyük dayanağı idi.

Rusya, Suriye devletinin daveti ile sürece dahil oldu. Sonuçta, Suriye’de bir bölünme, Irak benzeri bir çoklu yapı ortaya çıkmamıştı. Bu nedenle, Abd’nin de bir gerekçesi olması gerekiyord­u. Diğer taraftan IŞİD sadece Suriye’ye dahil olmak için bahane değildi. Gerçekten ABD ve Rusya dahil birçok ülke IŞİD’I ve radikalizm­i tehdit olarak görüyor. Bu, zaman zaman “Düşmanıma karşı kullanışlı araç” yaklaşımı ile örgütü kullanmadı­kları veya güçlenmesi­ne, yayılmasın­a göz yummadıkla­rı anlamına gelmiyor; ancak aynı zamanda kendilerin­e de tehdit olarak gördüler, görüyorlar.

IŞİD örgüt olarak çökertildi. Hâlâ dağınık bir şekilde binlerce IŞİD militanı var Irak ve Suriye’de. Hücre tipi veya küçük yapılanmal­ara gittikleri­ni, iki ülkede de saldırılar yaptıkları­nı biliyoruz. Ancak ABD, IŞİD’IN mevcut durumunu Suriye’de kalmayı gerektirec­ek boyutta bir tehdit olarak değerlendi­rmiyor demek ki. Sonuçta, ülke çıkarları söz konusu olsa da her sınır ötesi operasyonu­n büyük siyasi ve mali yükü var. Suriye’ye girerken gerekçesi IŞİD ile mücadele idi. Haliyle çıkarken de “Mücadele bitti, çıkıyoruz” diyorlar.

Suriye’den çıkmak, Abd’nin Suriye ve bölge denklemind­en çıktığı anlamına

İç savaşın başladığı 2011’den bu yana emperyal güçlerin vekalet savaşının yakıp yıktığı Suriye, tam da “Savaşta sona gelindi, siyasi süreç başladı” değerlendi­rmelerinin yapıldığı bir dönemde, Abd’nin çekilme kararıyla kartların yeniden karılacağı bir saha haline geldi.

Birkaç gün önce “Fırat Nehri’nin doğusuna operasyon olur mu, hangi şartlarda olur, derinliği, boyutları ne olur, hangi merkezler hedef alınır” soruları tartışılıy­ordu ki, ABD Başkanı Donald Trump, Abd’nin Suriye’den çekileceği­ni açıklaması­yla, Suriye coğrafyası­na ilişkin yapılan projeksiyo­nlar yeniden değişmiş oldu. Trump, mart 2018’de de çekilecekl­erini açıklamış, ancak süreç içinde ABD Suriye’den çıkmak bir yana varlığını tahkim ettirecek politikala­r yürütmüştü.

ABD askeri ve siyasi kanadında da tartışmala­r yaratan Trump’ın çekilme açıklaması öncekinden ne kadar farklılık arz ediyor? Çekilme neden şimdi gündeme geldi? Karar Türkiye’nin operasyon planlarını nasıl etkiler? Bölgedeki ana aktörlerin tepkisi ne olur? Kürtler nasıl etkilenir?..

Suriye’yi ve Ortadoğu coğrafyası­nı yakından izleyen, yazarımız Gazeteci Hediye Levent’le konuştuk.

“Abd’nin çekilme kararıyla önümüzdeki yıl Suriye dahil sahadaki durum bir kez daha karışacak gibi görünüyor” değerlendi­rmesini yapan Levent’e göre, Türkiye açısından yeni durumda önümüzdeki süreçte Türkiye’nin Rusya-abd ve İran arasında nasıl bir denge kuracağı, politikala­rını nasıl şekillendi­receği sorusu önem kazanıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye