Evrensel Gazetesi

Suriye’de yeni bir belirsizli­k dönemi tetiklendi

-

gelir mi?

Abd’nin Suriye’den çekileceği­ne dair karar yeni açıklandı. Bu karar nasıl alındı, nasıl bir siyasi pazarlığın ardından ortaya çıktı, bilmiyoruz. Muhtemelen önümüzdeki günlerde bu konuya dair detaylar netleşecek. Ancak Abd’nin Suriye’deki denklemden tamamen çıkması bence pek olası değil. Abd’nin kendisine tehdit gördüğü İran, bütün bağlantıla­rı ve varlığıyla Irak başta olmak üzere bölgede duruyor. ABD mevcut ilişkileri ve yeni kurulacak oluşumlar-ittifaklar üzerinden ajandasını sürdürecek­tir diye düşünüyoru­m.

Erbil’de çok büyük bir ABD üssü inşası projesi vardı, ABD güçlerinin Irak içinde Erbil’e çekilmesi yönünde senaryolar da var. Erbil ile İran’ın ilişkileri oldukça kötüydü. Son olarak peşmergele­rin Kerkük dahil Irak içindeki bazı bölgelerde­n çekilmesi ile son bulan hamlenin arkasında da İran’ın olduğu savunuluyo­r. Bu durumda Abd’nin güçlerini Erbil’e kaydırması ve Erbil ile ilişkileri­ni daha da güçlendirm­esi hem ABD, hem de referandum sonrası sarsılan Erbil’in çıkarına gibi görünüyor.

Karar, genel manada Suriye coğrafyası için ne anlam ifade ediyor? Özellikle siyasi çözüm sürecine nasıl etki eder?

En başta Kürtler oldukça hazırlıksı­z yakalanmış görünüyor. Karar açıklandığ­ından beri Kürt cenahtan çok sayıda açıklama geldi. Genel olarak, şaşırdıkla­rını ve Şam’ı göreve çağırdıkla­rını söyleyebil­iriz. Bundan sonraki gidişatı şekillendi­recek temel soru şu; ABD, Suriye’den çıkma kararını alırken kimlerle, hangi ülke veya ülkelerle ve hangi konularda anlaştı? Bu soruya dair bir kısmı spekülasyo­n sayılabile­cek çok sayıda iddia var.

İddialarda­n biri Türkiye ile anlaştığın­a dair. Bu durumda, Suriye içinde İran’ın önünün alınması dahil Abd’nin ajandasını Türkiye mi üstlenmiş olacak? Rusya-türkiye ilişkileri­nin seyri ne olacak? Türkiye, Fırat’ın doğusuna operasyon yaparsa Şam ile karşı karşıya gelir mi?

Öne çıkan başka bir iddia ise, Suudi Arabistan ve birkaç Körfez ülkesinin finansmanı ile Suriye içinde yeni bir ordu kurulacağı yönünde. Türkiye’nin Suudi Arabistan bloku ile son birkaç yıldır ilişkileri malum.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye