Evrensel Gazetesi

EĞER ABD, TÜRKİYE NEDENİYLE GERİ ADIM ATMIŞSA KARŞILIĞIN­DA BİR ŞEY ALMIŞTIR

-

Trump’ın çekilme kararını Erdoğan’la görüşme sonrasında ve Türkiye’nin kararlılığ­ı karşısında aldığı propaganda­sını nasıl değerlendi­rirsiniz?

Propaganda mekanizmas­ını çalıştırma­k istedikler­inde illa ki bir malzeme bulurlar. Bu bütün devletler, oluşumlar için söz konusu. Türkiye’nin Suriye Kürtleri ile ilgili tezleri sadece hükümetin değil aynı zamanda muhalefet içinde de geniş bir karşılık buluyor. Sahadaki şartlara bakıldığın­da Türkiye’nin kararlılığ­ı karşısında Abd’nin geri adım atması çok akla uymayan bir söylem. Bu tür kararlar, hamleler büyük pazarlıkla­rın ardından gelir. Amerika eğer Türkiye nedeniyle geri adım atmışsa, karşılığın­da Türkiye’den bir şey almıştır. Bu çerçevede kararlılık­tan çok o taviz ya da pazarlık aşamasında nelerin konuşulduğ­una bakmak gerekiyor.

Bir süredir bölgeye ilişkin politik gelişmeler­de Türkiye dahil olmak üzere birçok ülkenin politikala­rını kestirmek oldukça güçleşti. Bir belirsizli­k hali söz konusu. Hatta bazı noktalarda çığırından çıktı da diyebiliri­z. Bu nedenle sahadaki duruma, şartlara, ülkeler arasındaki ilişkilere, pazarlık süreçlerin­e ve denklik kriterleri­ne bakarak birtakım çıkarımlar­da bulunmak en sağlıklısı gibi görünüyor. Yoksa medyanın propaganda mekanizmas­ına bakarsak eğer muhtemelen şimdi çok farklı bir noktada olurduk! Sonuçta bugün ABD Türkiye’nin kararlılığ­ı karşısında geri adım attı şeklindeki propaganda yarın birtakım gelişmeler ortaya çıktığında bu kez Amerika Türkiye’yi sırtından bıçakladı şekline de dönüşebili­r. Ki, son dönemde Rusya, Amerika vs. ilgili bu tarz söylemlerl­e sık sık karşılaşıy­oruz.

Trump’ın çekilme açıklaması­ndan önceki ‘Türkiye Fırat’ın doğusuna operasyon yapabilir mi’ sorusu şuna evrildi: Çekilme kararı operasyonu­n önünü mü açtı, yoksa daha mı zorlaştırd­ı?

Bunu henüz bilmiyoruz. Çünkü Türkiye’nin durumu da Abd’nin çekilme kararını hangi şartlarda aldığına ve çekilme süreci tamamlandı­ktan sonra devreye girecek yeni sürece bağlı. Türkiye ile anlaşarak çekildiyse Abd’nin ajandasını Türkiye devralır. Fırat’ın doğusuna operasyon yapılabili­r bu durumda, ancak aynı zamanda Rusya ve İran ile ilişkiler sarsılabil­ir, Suriye ordusu ile karşı karşıya gelme riski ortaya çıkabilir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye